A sütőt előmelegítjük 220 Celsius-fokra. A csirkét kívül-belül alaposan sózzuk, borsozzuk. A belsejébe tesszük az egész fokhagymagerezdeket, a hagymát és a kakukkfüvet. 5 dkg kacsazsírt egyenletesen - a bőre alatt is - a csirkébe masszírozunk.
A "legfinomabb" sültcsirke tepsis gyökérzöldségekkel
Hozzávalók
4
Adag
-
- 1 darab Egész csirke
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint bors
- 6 gerezd Fokhagyma, héjasan
- darab Hagyma
- 1 kávéskanál Kakukkfű
- 5 dkg Kacsazsír
- 1 darab Sárgarépa
- 3 darab Fehérrépa
- 1 darab Zellergumó
- 8 kisebb darab Burgonya
- 1 fej Fokhagyma
Előkészítés
A csirke lábát összekötjük konyhai kötözőzsinórral (ez fontos, mert egyrészt esztétikusabb lesz, másrészt ez védi a mell oldalsó részét a kiszáradástól).
Egy nagy hőálló tálba vagy tepsire szórjuk a meghámozott, egyforma darabokra vágott zöldségeket, valamint a keresztben félbevágott fokhagymát. Meglocsoljuk a kacsazsír másik felével, sózzuk, borsozzuk. Ráültetjük az előkészített csirkét, mellével lefelé. 20 percig sütjük, majd a hőfokot levesszük 200 Celsius-fokra. További 50 percig sütjük, közben egyszer félidőben megfordítjuk, hogy mellével felfelé süljön. Szeletelés előtt legalább 20 percig pihentetjük.