A "legfinomabb" sültcsirke tepsis gyökérzöldségekkel

A "legfinomabb" sültcsirke tepsis gyökérzöldségekkel image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 50 perc
Elkészítés 1:10 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 1   darab Egész csirke
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors
    • 6   gerezd Fokhagyma, héjasan
    •   darab Hagyma
    • 1   kávéskanál Kakukkfű
    • 5   dkg Kacsazsír
    • 1   darab Sárgarépa
    • 3   darab Fehérrépa
    • 1   darab Zellergumó
    • 8   kisebb darab Burgonya
    • 1   fej Fokhagyma

Előkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 220 Celsius-fokra. A csirkét kívül-belül alaposan sózzuk, borsozzuk. A belsejébe tesszük az egész fokhagymagerezdeket, a hagymát és a kakukkfüvet. 5 dkg kacsazsírt egyenletesen - a bőre alatt is - a csirkébe masszírozunk.

  2. A csirke lábát összekötjük konyhai kötözőzsinórral (ez fontos, mert egyrészt esztétikusabb lesz, másrészt ez védi a mell oldalsó részét a kiszáradástól).

  3. Egy nagy hőálló tálba vagy tepsire szórjuk a meghámozott, egyforma darabokra vágott zöldségeket, valamint a keresztben félbevágott fokhagymát. Meglocsoljuk a kacsazsír másik felével, sózzuk, borsozzuk. Ráültetjük az előkészített csirkét, mellével lefelé. 20 percig sütjük, majd a hőfokot levesszük 200 Celsius-fokra. További 50 percig sütjük, közben egyszer félidőben megfordítjuk, hogy mellével felfelé süljön. Szeletelés előtt legalább 20 percig pihentetjük.