A legszuperebb paradicsomos házi tészta

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
A legszuperebb paradicsomos házi tészta image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 2   szelet Baconszalonna
    • 2,5   dl Olívaolaj
    • 4   - 5   dkg Parmezán sajt
    • 2   dl Paradicsom konzerv
    •  
    • 1   - 2   kis fej Sonkahagyma
    • 6   - 8   darab Bazsalikom levél
    • 3   - 4   evőkanál koktélparadicsom
    •   Gyúrt tészta
    • 500   g Liszt
    • 6   darab Tojássárgája
    • 3   darab Tojás

Előkészítés

    Házi gyúrt tésztát készítünk, amihez a liszthez adjuk a tojássárgáját, az egész tojást, az oliva olajat és a sót. Kézzel összegyúrjuk, és egészen simára, homogénre dolgozzuk, szánjunk erre 10-15percet. Szorosan fóliába csomagoljuk és legkevesebb két órát pihentetjük, de sokkal jobb, ha másnap dolgozunk vele. Tésztagéppel, ennek hiányában sodrófával nyújtjuk kb. 2mm vastagságura a tésztát és szintén tésztagéppel metéljük hosszú szálakra, vagy késsel vékony csíkokra. A tészta darabolása közeben gazdagon lisztezzük gazdagon a munkafelületet és a tésztát is!

    A gazdagon lisztezett metélt házi tésztából adagonként 8-10dkg-os kupacokat készítünk és tálcán lefóliázva tartjuk hűtőben főzésig.(2napig maximum!) Minimális bacon szalonnát, kevés oliván, finomra vágott sonkahagymával, vékonyra szelt fokhagymával éppen csak „megizzasztunk”, ügyeljünk ne pirítsuk! Ha a szalonnás hagymánk szépen megpuhult és illatos félrehúzzuk a tűzről. Egy nagy fazék vizet forralunk, amit gazdagon sózunk. Lobogó vízben főzzük ki a házi metélt tésztánkat, nagyjából 4-5perc alatt. Ha elkészült a tészta, forrón, közvetlen a vízből rádobjuk a serpenyőben lévő olivás hagymás szalonnánkra. Visszatesszük a tűzre, alákapcsolunk és pár kanál forró tészta főzővizet adagolunk hozzá, majd rádobjuk a frissen reszelt parmezán sajtot is. Selymes, kellemesen sűrű sajtos-olivás bevonat kell, hogy képződjön a tészta felületén! Ekkor adjuk hozzá a paradicsom konzervet(a nagyobb paradicsomokat vágjuk kisebb kockákra előtte, illetve ha nagyon vizes szűrőn kissé le is csepegtethetjük!), amivel éppen csak egyet forralunk a tésztán, ekkor dobunk rá néhány kézzel összetépkedett bazsalikom levelet is.

    Selymes, enyhén rózsaszínű, sajtos-paradicsomos bevonatot készítettünk az unalom száraz paradicsomszósz helyett! Még pár csepp extra olivát és frissen reszelt parmezánt hintünk rá, azonnal fogyasztjuk!