A tökéletes grillezett marhasteak

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
A tökéletes grillezett marhasteak image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

6 Adag
    • 100   g Rib eye steak
    •   Denver
    •   Top Sirloin
    •   Rumpsteak
  • A fűszervajhoz

    • 200   g Vaj
    • 2   evőkanál Tejföl
    •   Őrölt feketebors
    •   Napraforgóolaj
    • 2   evőkanál dijoni mustár
    •  
  • A Lidl piac kínálatából

    • 6   - 8   gerezd reszelt fokhagyma
    • 1   köteg Snidling
    • 1   köteg Petrezselyem aprítva
    • 1   köteg Kakukkfű

Előkészítés

  1. A steakek sütése a grillen igényel technikai odafigyelést, de ezeket a szabályokat betartva megkönnyítjük a helyzetünket és nem utolsó sorban a vendégeinket is tökéletesen boldoggá tesszük.

  2. Ez alatt a technikai műveletsor alatt egy hőlépcsőhöz tartjuk magunkat, amin a következő módon lépdelünk majd: A hússzeleteinket minden esetben jó előre vegyük ki a hűtőből, azokat akkor kezdjük el sütni, amikor a belső hőmérsékletük eléri a 10-12 fokot. A húsok mindkét oldalát megkenjük az olajjal, és sózzuk-borsozzuk.

  3. Ezután indirekt módon sütjük a húst, ami azt jelenti, hogy a forró parazsunkat odébb kotorjuk és afölött a rész fölött a rácson 5 percenként forgatjuk a húst, amíg el nem érik a 45-50 fokos maghőt, kb. 25 percig.

  4. Ekkor jön az első pihentetés, amire szánjunk legalább 15-30 percet. Ebben az állapotban el is tehetjük a húsunkat akár másnapra és az utolsó hőlépcsőt már közvetlen fogyasztás előtt érjük el. Ha hűtőből vesszük elő, az utolsó fázis előtt ne felejtsük újra előre kivenni azt.

  5. Ekkor közvetlen a forró parázs fölött a rácson adunk kérget a húsnak, ez a direkt sütés. Egy ropogós, karamellizált réteg kell megjelenjen a húsunkon kb. 2-2 perc alatt oldalanként.

  6. Itt jön a második pihentetés, ami újra legyen legalább 15-30 perc, ezalatt a rostok megnyugodnak, a hús nedvességtartalma egyenletesen oszlik el. Pihentetés alatt tartsuk langyosan, fólia alatt. Ezalatt összeállíthatjuk a fűszervajunkat, ehhez keverjük el a szobahőmérsékletű vajat a többi hozzávalóval, tálaláskor kanalazzuk a kész steakre.