A steakek sütése a grillen igényel technikai odafigyelést, de ezeket a szabályokat betartva megkönnyítjük a helyzetünket és nem utolsó sorban a vendégeinket is tökéletesen boldoggá tesszük.
A tökéletes grillezett marhasteak
Hozzávalók
-
- 100 g Rib eye steak
- Denver
- Top Sirloin
- Rumpsteak
-
A fűszervajhoz
- 200 g Vaj
- 2 evőkanál Tejföl
- Őrölt feketebors
- Napraforgóolaj
- 2 evőkanál dijoni mustár
- Só
-
A Lidl piac kínálatából
- 6 - 8 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 köteg Snidling
- 1 köteg Petrezselyem aprítva
- 1 köteg Kakukkfű
Előkészítés
Ez alatt a technikai műveletsor alatt egy hőlépcsőhöz tartjuk magunkat, amin a következő módon lépdelünk majd: A hússzeleteinket minden esetben jó előre vegyük ki a hűtőből, azokat akkor kezdjük el sütni, amikor a belső hőmérsékletük eléri a 10-12 fokot. A húsok mindkét oldalát megkenjük az olajjal, és sózzuk-borsozzuk.
Ezután indirekt módon sütjük a húst, ami azt jelenti, hogy a forró parazsunkat odébb kotorjuk és afölött a rész fölött a rácson 5 percenként forgatjuk a húst, amíg el nem érik a 45-50 fokos maghőt, kb. 25 percig.
Ekkor jön az első pihentetés, amire szánjunk legalább 15-30 percet. Ebben az állapotban el is tehetjük a húsunkat akár másnapra és az utolsó hőlépcsőt már közvetlen fogyasztás előtt érjük el. Ha hűtőből vesszük elő, az utolsó fázis előtt ne felejtsük újra előre kivenni azt.
Ekkor közvetlen a forró parázs fölött a rácson adunk kérget a húsnak, ez a direkt sütés. Egy ropogós, karamellizált réteg kell megjelenjen a húsunkon kb. 2-2 perc alatt oldalanként.
Itt jön a második pihentetés, ami újra legyen legalább 15-30 perc, ezalatt a rostok megnyugodnak, a hús nedvességtartalma egyenletesen oszlik el. Pihentetés alatt tartsuk langyosan, fólia alatt. Ezalatt összeállíthatjuk a fűszervajunkat, ehhez keverjük el a szobahőmérsékletű vajat a többi hozzávalóval, tálaláskor kanalazzuk a kész steakre.