A tökéletes túrógombóc

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
A tökéletes túrógombóc image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 20 perc
Elkészítés 1:30 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 1   kg Túró
    • 3   evőkanál Búzadara
    • 2   evőkanál Kristálycukor
    • 3   darab Tojássárgája
    • 3   darab Tojásfehérje
    • 300   g Zsemlemorzsa
    • 60   g Vaj
    • 5   - 6   evőkanál Kristálycukor
    • 3   - 4   marék Liszt
    •   ízlés szerint Tejföl
    •   ízlés szerint Porcukor
    •  

Előkészítés

  1. Az áttört túróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a kristálycukrot és a tojássárgáját, majd alaposan elkeverjük. Verjük habbá a tojásfehérjét (ne legyen túl kemény!), majd keverjük hozzá a túrós keverékünkhöz. Ha elkészült a túrós alaptészta, fóliázzuk le, a fóliát nyomkodjuk bele a tésztába, hogy ne bőrösödjön! Tegyük hűtőbe egy éjszakára!

  2. Másnap forraljunk egy nagy fazék vizet, ízesítsük sóval és cukorral. Két kanál segítségével szaggassuk egyformára a tésztát és rendezgessük sorba egy tányéron. Majd kézzel kigombócozzuk, lisztbe hempergetjük és az éppen gyöngyöző vízbe tesszük a gombócokat. Nagyjából 4-5 cm-es gombócok az ideálisak! Ha az összes gombóc feljött a víz tetejére, kapcsoljuk le a tüzet, fedjük le a fazekat és hagyjuk pihenni a vízben 20-30 percet, míg a belsejük is teljesen átpuhul. Ez idő alatt vajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, a végén adunk hozzá egy kis kristálycukrot, ami extra roppanóságot fog adni a morzsának. Az idő elteltével a morzsába szedjük a gombócokat, belehempergetjük, azonnal, forrón tálaljuk rengeteg tejföllel és porcukorral.

Címkék