A világ legfinomabb, legegyszerűbb paradicsomos-sajtos spagettije

A világ legfinomabb, legegyszerűbb paradicsomos-sajtos spagettije image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 4   darab Paradicsom
    • 10   szem Datolya paradicsom
    • 10   szem Fürtös koktélparadicsom
    • 3   gerezd Fokhagyma
    • 500   g Spagetti
    • 2   darab Bivalymozzarella
    • 120   g Asiago sajt
    •   ízlés szerint Olívaolaj
    •   ízlés szerint Fekete bors
    •   ízlés szerint
    • 6   levél Bazsalikom levél

Előkészítés

    A datolya- és koktélparadicsomokat félbevágjuk, enyhén sózzuk, kevés olívaolajat, frissen őrölt borsot és néhány szelet vékonyra vágott fokhagymát adunk hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük a paradicsomokat (vágott felükkel felfelé) és 130 °C-os sütőben 20–30 percet sütjük. Közben egy nagy fazék vizet felforralunk a tésztához, és készítünk egy gyors paradicsommártást. Különbözőféle paradicsomokat kockára vágunk, egy magas edénybe tesszük, sózzuk, borsozzuk, kevés fokhagymát és olívaolajat adunk hozzá, végül turmixszal pürésítjük. Egy széles serpenyőbe öntjük a friss paradicsommártást, és lassú tűzön forraljuk. Közben elkezdjük főzni a spagettit lobogó, sós vízben. Ha megfőtt a spagetti, forrón hozzáadjuk a paradicsommártáshoz, és további néhány percig főzzük a mártásban. Végül lehúzzuk a tűzről, kézzel összetépkedett bivalymozzarellát és reszelt Asiago sajtot keverünk hozzá. Forrón tálaljuk egy mélytányérban, az időközben elkészült sült paradicsomokat a tetejére szórjuk. Meglocsoljuk egy kis friss olívaolajjal, frissen őrölt borsot és még egy kis sajtot is szórhatunk a tetejére. Ha van éppen kéznél, mehet rá egy kis tépkedett bazsalikom is. Amíg pihen a zeller elkészítjük a dresszinget és a zöldalmát: A zeller juice-t felforraljuk és kissé besűrítjük, majd ízesítjük sóval, borssal, dijoni mustárral, fehér balsamecettel, olivával. Pikáns, mély ízű se nem híg, se nem sűrű, mozaikos dresszinget kapunk. Ha elkészültünk a dresszinggel, elkészítjük a petrezselyem olajat. Az 1 dl olajba tépkedjük a petrezselyem leveleit és kézi turmixal selymesre pürésítjük, majd finomszűrőn leszűrjük. A petrezselyem szárát apróra vágjuk és, hozzáadjuk a dresszinghez! A zöldalmát csinos, vékony cikkekre vágjuk és a petrezselyem olajba tesszük marinálódni, hogy szép zöld legyen. Ha az almával is elkészültünk, tűzforró serpenyőben megpirítjuk a gombákat, ízesítjük sóval és borssal, egy gerezd zúzott fokhagymával. Egy tányér közepére halmozunk a langyos sült zellerből, a tetejére a frissen pirított gombákat és pár cikk almát, majd tetszőleges, friss salátaleveleket. Gazdagon meglocsoljuk a dresszinggel és langyosan fogyasztjuk.