Áfonyalekváros, gombás szarvasragu túrós polentával

Mizsei Jani receptvideója
Mizsei Jani receptvideója
Áfonyalekváros, gombás szarvasragu túrós polentával image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 45 perc
Elkészítés 2 perc

Hozzávalók

8 Adag
    • 3   kg Szarvaslapocka
    • 800   g Vöröshagyma
    • 5   gerezd Fokhagyma
    • 500   g Gomba
    • 5   szál Kakukkfű
    • 4   darab babérlevél
    • 2   teáskanál Szárított csombor
    • 10   szem Borókabogyó megtörve
    • 6   szem Szegfűbors
    • 6   szem Zöldbors megtörve
    • 45   cl Romanetti Vermouth vermut
    • 5   evőkanál Áfonyalekvár
    • 180   g Aszalt tőzegáfonya vékonyra szeletelve
    • 1   evőkanál Paradicsompüré
    • 1   darab Citrom leve
    • 1   dl Napraforgóolaj
    • 2   l Hús- vagy zöldségalaplé
  • Túrós polenta:

    • 250   g Kukoricadara
    • 1250   g Víz
    •  
    •   Őrölt feketebors
    • 2   teáskanál Szerecsendió
    • 200   g Rögös túró áttörve
    •   Napraforgóolaj
    • 1   - 2   szál Kakukkfű

Előkészítés

  1. Először a köretet készítjük el. A vizet feltesszük egy szélesebb lábosban forralni. Sózzuk, és ha felforrt, akkor hozzáadjuk a kukoricadarát, csomómentesre keverjük, majd folyamatosan egy habverő segítségével kevergetve sűrűre főzzük, kb. 20-30 perc alatt. Ha sűrű, akkor levesszük a tűzről, hozzá keverjük az áttört túrót, ízesítjük még sóval, őrölt borssal és a reszelt szerecsendióval, majd formába (pl. egy jénaiba), vagy ha nincs, akkor egy zsírpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és tálalásig fóliával lefedve a hűtőbe tesszük.

  2. Tálalásnál formára vágjuk a polentát, egy kevés napraforgóolajon, öntöttvas serpenyőben a tűz fölött, közepes lángon mindkét oldalát megpirítjuk, és kevés kakukkfűvel aromatizáljuk sütés közben.

  3. A bográcsot felmelegítjük, beleöntjük a napraforgóolajat, és elkezdjük a hagymát pirítani. Ha szép aranybarna, akkor beletesszük a fokhagymát, kevés ideig pirítjuk, és mehet hozzá a kockára vágott szarvaslapocka. Erős tűzön pirítjuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, babérlevelet, borókabogyót, a tört szegfűborsot, zöldborsot, szárított csombort, kevergetjük, elfőzzük a hús levét. Ha már nincs rajta folyadék, akkor sózzuk, és hozzáadjuk a vermutot is. Visszaredukáljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és a lekvárt, kevés ideig pirítjuk, majd szakaszosan felöntjük alaplével és puhára pároljuk a húst. Ha a hús puha, akkor megint zsírjára főzzük, és hozzáadjuk a gombát/gomba mixet is. Alaposan elkeverjük.
    (Ha a gomba igényli a 20 perces főzést, akkor célszerű egy picivel előbb beletenni a gombát, és úgy készre főzni.)

  4. Beállítjuk alaplével a végleges állagát, szaftosságát, majd a végén hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott aszalt tőzegáfonyát és a citrom levét. Összeforraljuk, utánízesítjük, ha kell. Tálalásnál a szálas fűszereket kivesszük.