Aranygaluska

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Aranygaluska image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 45 perc
Elkészítés 35 perc

Hozzávalók

4 Személy
    • 560   g Liszt
    • 2,5   dl Zselici tej
    • 2   - 3   dl Zselici tej
    • 125   g Vaj
    • 60   g Kristálycukor
    • 15   g Friss élesztő
    • 2   darab Tojássárgája
    • 1   darab Egész tojás
    • 0,5   darab Citrom reszelt héja
    • 1   darab Vaníliarúd kikapart magja
    • 2   kávéskanál
    • 200   - 300   g Dió reszelve vagy darálva
    • 5   - 6   evőkanál Porcukor
    • 1   l vanília szósz

Előkészítés

  1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (38-40 fok), közben hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Levéve a tűzről felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat, a vanília kikapart magját, a két tojássárgáját és az egész tojást.

  2. Dagasztógépbe szitáljuk a lisztet, elkezdjük keverni, közben hozzácsurgatjuk a tojásos-tejes keverékünket. Hagyjuk, hogy az élesztő kicsit dolgozhasson a liszttel, így a sót csak az utolsó lépésben adjuk hozzá. Alaposan kidagasztjuk a gépben, amikor már sima a massza és elválik az edény falától, fóliával letakarjuk az edényt és duplájára kelesztjük a tésztát.

  3. Amíg kel a tészta, egy tálban összekeverjük a porcukrot a darált dióval.

    Közepes méretű porcelántálat kikenünk egy kevés kézmeleg vajjal és pár kanál diós keverékkel megszórjuk, hogy rátapadjon az edény falára.

  4. Az időközben megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és nagyjából 2 dkg-os gombócokat szaggatunk belőle. A gombócokat alaposan kivirgoljuk, majd egy tejjel teli edénybe tesszük, hagyjuk pár másodpercig ázni.

  5. A tejben áztatott tésztagombócokat ezután a diós-cukros keverékbe forgatjuk majd a tálba rendezgetjük őket, soronként haladva. A tálat tegyük tele, de ne rakjunk rá még egy sor tésztát és nem kell nagyon szorosan egymás mellé rakni a gombócokat.

  6. Ha marad egy kevés diónk, a tésztagombócok közé szórhatunk belőle.
    Takarjuk le a teli tálat és kelesszük meg így is a tésztát, majdnem duplájára.

  7. Ha szépen megkelt, előmelegített sütőben süssük 170-180 fokon, míg szép aranybarna nem lesz. Ez körülbelül 30-35 perc.

  8. Ha kisült, a gombócokat egymástól letépkedve vaníliaszósszal tálaljuk.

  9. Vaníliaszósz receptjét megtalálják: Ízek nyomában című könyv 270. oldal.

Tápértékek

kCal 1240
Protein (g) 33
Szénhidrát (g) 137
Zsír (g) 62