„Aromatizált” lazacfilé, párolt zöldségekkel, citrusos salátával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
 „Aromatizált” lazacfilé, párolt zöldségekkel, citrusos salátával image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 50 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 60   dkg Lazacfilé
    • 20   szem Fekete bors
    • 2   tasak Zöld tea
    • 3   - 4   evőkanál Olívaolaj
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint Őrölt Bors
    • 12   - 14   nagy darab Brokkoli
    • 1   - 2   szál Sárgarépa
    • 15   cm Póréhagyma
    • 12   - 14   szál Zöld spárga
    • 1   darab Kaliforniai paprika
    • 5   - 6   gerezd Fokhagyma
    • 0,5   marék Gyömbér
    • 1   köteg Petrezselyem szár
    • 1   darab Narancs
    • 1   darab citrom
    • 1   darab Lime
    • 3   nagy marék Színes-fodros salátalevelek
    • 1   darab Saláta szív

Előkészítés

  1. Szépen összekészítjük a lazacot és a zöldségeket: A brokkolit szépen rózsáira szedjük, a sárgarépát, cukkínit, póréhagymát 4-5mm-es karikákra vágjuk, a kaliforniai paprikát vastagabb csíkokra szeljük. A zöldspárgákat is megtisztítjuk „pikkelyeitől”. Minimális olívával átfényezzük a zöldségeket, enyhén sózzuk-borsozzuk. A lazac bőrét is éles késsel eltávolítjuk, majd szintén sózzuk, borsozzuk.

  2. Időközben egy fazék vizet forralunk, a vizet pedig aromatizáljuk: Dobunk bele néhány gerezd fokhagymát, szeletelt héjas gyömbért, egészborsot, petrezselyemszárat, levágott citrom, narancs és lime héjat és két filter zöldteát.
    Míg forr a víz, egymásba illeszthető bambusz párolóedényekbe szortírozzuk fajtánkként a zöldségeket és a lazacot.

  3. Ha felforrt a víz és illatozik a fűszerektől, rátesszük az összeillesztett bambusz párolóedényket Ügyeljünk, hogy a víz folyamatosan gőzölögjön, de ne is legyen túl forró, intenzíven zubogó! Míg az illatos gőzben párolódnak a zöldségek és a hal, a citrusok húsából filéket vágunk és egy keverőtálba tesszük. Reszelünk rá egy kis citrom, narancs, lime héjat, öntünk rá pár csepp olíva olajat. 8-10perc elteltével, mikor ressre párolódtak a zöldségek és a hal is átpárolódott, tálalhatunk is. A salátákat frissen dobjuk a citrusos dresszingbe és azonnal tálalhatunk is.