Előkészítés
- Szépen összekészítjük a lazacot és a zöldségeket: A brokkolit szépen rózsáira szedjük, a sárgarépát, cukkínit, póréhagymát 4-5mm-es karikákra vágjuk, a kaliforniai paprikát vastagabb csíkokra szeljük. A zöldspárgákat is megtisztítjuk „pikkelyeitől”. Minimális olívával átfényezzük a zöldségeket, enyhén sózzuk-borsozzuk. A lazac bőrét is éles késsel eltávolítjuk, majd szintén sózzuk, borsozzuk.
- Időközben egy fazék vizet forralunk, a vizet pedig aromatizáljuk: Dobunk bele néhány gerezd fokhagymát, szeletelt héjas gyömbért, egészborsot, petrezselyemszárat, levágott citrom, narancs és lime héjat és két filter zöldteát. Míg forr a víz, egymásba illeszthető bambusz párolóedényekbe szortírozzuk fajtánkként a zöldségeket és a lazacot.
- Ha felforrt a víz és illatozik a fűszerektől, rátesszük az összeillesztett bambusz párolóedényket Ügyeljünk, hogy a víz folyamatosan gőzölögjön, de ne is legyen túl forró, intenzíven zubogó! Míg az illatos gőzben párolódnak a zöldségek és a hal, a citrusok húsából filéket vágunk és egy keverőtálba tesszük. Reszelünk rá egy kis citrom, narancs, lime héjat, öntünk rá pár csepp olíva olajat. 8-10perc elteltével, mikor ressre párolódtak a zöldségek és a hal is átpárolódott, tálalhatunk is. A salátákat frissen dobjuk a citrusos dresszingbe és azonnal tálalhatunk is.