Az én hortobágyi húsos palacsintám

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Az én hortobágyi húsos palacsintám image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 3 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 1   darab Egész csirke
    • 2   - 3   fej Vöröshagyma
    • 1   - 2   gerezd Fokhagyma
    • 1   evőkanál Darált erős paprika
    • 1   evőkanál Fűszerpaprika
    • 1   darab Paradicsom
    • 1   darab Hegyes erős paprika
    • 3   - 4   evőkanál Kacsazsír
    • 450   g Tejföl
    • 2   - 3   evőkanál Liszt
    •  
    • 4   darab Palacsinta
    • 1   köteg Petrezselyem

Előkészítés

    Először a tölteléket és a mártást készítjük el: jóízű paprikás csirkét kell, hogy készítsünk, avagy használjuk el az esetleges maradékot! A zsírt egy nagy méretű lábasba tesszük, megvárjuk, míg felhevül és beletesszük a finomra vágott hagymát, és szép lassan aranysárgára fonnyasztjuk. Erre szánjuk legkevesebb 30-40 percet, közben egyszer-kétszer vizet is adjunk hozzá! Amíg a hagymát pirítjuk-pároljuk a csirkedarabokat alaposan besózzuk, és hagyjuk pihenni.

    Ha szépen megdinsztelődött a hagyma, hozzáadunk egy fej paradicsomot és egy hegyes erős paprikát igen apróra vágva, egy kevés fokhagymát és darált erős paprikát. Alaposan átpirítjuk, majd öntünk bele egy kevés vizet, ilyenkor feljön a zsír a tetejére, ezt meghintjük fűszerpaprikával. Ha felforrt, beletesszük az alapba a csirkerészeket.

    Várunk pár percet, míg egy kis levet enged. Ha ez megtörtént, annyi vizet adjunk hozzá, hogy éppen ellepje a csirkéket és ezt tartsuk is így! Ügyeljünk a sózásra, célszerű az elején belőni a kívánt ízt, hogy ebben az ízes lében készüljön el a csirke! Szépen lassan, kellemesen rotyogtassuk, míg a csirke megpuhul, közben apránként öntögetve tartsuk a szaftot szintjén. 50-70 perc alatt el is kell, hogy készüljön. Ha elkészült, vegyük ki a húst a szaftból, terítsük szét, hogy lehűljön. Míg hűl, befejezzük a mártást. A szaft tetejére bőségesen fel szokott ülni a zsír, ezt a zsírt megszórjuk 2-3 evőkanál liszttel és megvárjuk, míg eloldódik. Hozzáadjuk a tejfölt, habverővel kikeverjük és felforraljuk. Addig forraljuk, míg koncentrált, intenzív ízű, tejszínsűrűségű mártás keletkezik! Ha elkészült, mindenképpen szűrjük le!

    Közben a lehűlt húst kézzel lecsipkedjük a csontról és a bőrt is különválasztjuk. A bőrt késsel nagyon apróra, a húst durvára vágjuk, és egy keverőtálba tesszük. Semmi esetre sem daráljuk! Adunk hozzá egy kis mártást, hogy szaftos, jó állagú tölteléket kapjunk. A végén adunk hozzá egy kis finomra vágott petrezselymet.

    Ha kész a mártás és a csirketöltelék is, klasszikus, sós palacsintába töltjük a tölteléket. A palacsintákat háromba hajtjuk, majd újra háromba, így gusztusos kis négyzet alakú töltött batyukat kapunk. Egy porcelánedénybe rendezgetjük a palacsintákat, lehetőség szerint kicsibe, hogy jó szorosan álljanak, mint a bukták sütés után! Leöntjük a paprikás mártás nagy részével és előmelegített, 180 Celsius-fokos sütőbe, grill fokozaton, alaposan rápirítunk a tetejére. Tűzforrón tálaljuk friss tejföllel és még egy kis mártással!

    SÓS PALACSINTA

    A tojásokat kikeverjük a liszttel, olajjal és tejföllel, ízesítjük sóval. Hozzáadjuk a tejet és szódát, majd alaposan kikeverjük. Sütés előtt 30-40 percet pihentetjük.