Az én karácsonyi püspökkenyerem

Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0perc
Elkészítés 1óra
Az én karácsonyi püspökkenyerem image

Hozzávalók

6 Adag
25 dkg Finomliszt
3 - 4 evőkanál Finomliszt
3 darab Tojássárgája
3 darab Tojásfehérje
15 dkg Kristálycukor
5 dkg Vaj
1 dl Tej
2 teáskanál sütőpor
6 dkg Aszalt gyümölcsök
3 dkg Mandula
3 dkg mogyoró
3 dkg Keserű csokoládé
10 - 15 dkg Marcipánmassza
1 darab Citrom reszelt héja
1 darab Narancs reszelt héja
2 teáskanál Gyömbér
1 darab Vaníliarúd
15 dkg Porcukor

Előkészítés

    A finomlisztet átszitáljuk a sütőporral és alaposan elkeverjük, majd a vajat is hozzáadjuk és kézzel elmorzsoljuk. A tojássárgájához adjuk a két rúd vanília kikapart magját és a kristálycukor kb. kétharmadát, majd habverővel habosra keverjük (a vanília héját aprítsuk fel, és a porcukorral zárjuk össze egy csatos üvegbe). Ha szép habos a tojássárgájás massza, hozzáadhatjuk a tejet és a lisztes-vajas keveréket. Keverjük össze a tésztát, végül adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöket, az aprított magvakat, csokoládét, a citrom és narancs reszelt héját, valamint a gyömbért is.

    Néhány percet pihentessük a masszát, addig verjük habbá a tojásfehérjéket a cukor maradék harmadrészével, végül lazán forgassuk bele a tésztába. Egy tetszőleges méretű és formájú, hosszúkás sütőformát vajazzunk ki vékonyan, és szórjuk meg liszttel, majd alaposan rázzuk össze, hogy mindenhova kerüljön a lisztből. Öntsük a formába a tészta felét, ügyeljünk, hogy kb. a forma harmadáig érjen!

    Sodorjunk egy rudat a marcipánból, forgassuk lisztbe és tegyük a tészta tetejére, majd öntsük rá a tészta maradék részét. Akkor jó, ha ilyenkor kb. a forma kétharmadáig ér a tészta. Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük nagyjából 30-40 percig. Ha elkészült, egy hosszú, vékony tűvel szúrjuk meg a süteményt, ha nem tapad nyers tésztacsík a tűre, akkor kész. Hagyjuk pár percig pihenni a formában, de még langyosan borítsuk ki és tegyük sütőrácsra, hogy alulról is tudjon hűlni. Gazdagon szórjuk meg a vaníliával összezárt, „aromatizált” porcukorral. Az ünnepek alatt, egy pohár tejjel kiváló reggeli a nehéz vacsorák után!