Az én karácsonyi püspökkenyerem

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Az én karácsonyi püspökkenyerem image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

6 Adag
    • 25   dkg Finomliszt
    • 3   - 4   evőkanál Finomliszt
    • 3   darab Tojássárgája
    • 3   darab Tojásfehérje
    • 15   dkg Kristálycukor
    •  
    • 5   dkg Vaj
    • 1   dl Tej
    • 2   teáskanál sütőpor
    • 6   dkg Aszalt gyümölcsök
    • 3   dkg Mandula
    • 3   dkg mogyoró
    • 3   dkg Keserű csokoládé
    • 10   - 15   dkg Marcipánmassza
    • 1   darab Citrom reszelt héja
    • 1   darab Narancs reszelt héja
    • 2   teáskanál Gyömbér
    • 1   darab Vaníliarúd
    • 15   dkg Porcukor

Előkészítés

    A finomlisztet átszitáljuk a sütőporral és alaposan elkeverjük, majd a vajat is hozzáadjuk és kézzel elmorzsoljuk. A tojássárgájához adjuk a két rúd vanília kikapart magját és a kristálycukor kb. kétharmadát, majd habverővel habosra keverjük (a vanília héját aprítsuk fel, és a porcukorral zárjuk össze egy csatos üvegbe). Ha szép habos a tojássárgájás massza, hozzáadhatjuk a tejet és a lisztes-vajas keveréket. Keverjük össze a tésztát, végül adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöket, az aprított magvakat, csokoládét, a citrom és narancs reszelt héját, valamint a gyömbért is.

    Néhány percet pihentessük a masszát, addig verjük habbá a tojásfehérjéket a cukor maradék harmadrészével, végül lazán forgassuk bele a tésztába. Egy tetszőleges méretű és formájú, hosszúkás sütőformát vajazzunk ki vékonyan, és szórjuk meg liszttel, majd alaposan rázzuk össze, hogy mindenhova kerüljön a lisztből. Öntsük a formába a tészta felét, ügyeljünk, hogy kb. a forma harmadáig érjen!

    Sodorjunk egy rudat a marcipánból, forgassuk lisztbe és tegyük a tészta tetejére, majd öntsük rá a tészta maradék részét. Akkor jó, ha ilyenkor kb. a forma kétharmadáig ér a tészta. Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük nagyjából 30-40 percig. Ha elkészült, egy hosszú, vékony tűvel szúrjuk meg a süteményt, ha nem tapad nyers tésztacsík a tűre, akkor kész. Hagyjuk pár percig pihenni a formában, de még langyosan borítsuk ki és tegyük sütőrácsra, hogy alulról is tudjon hűlni. Gazdagon szórjuk meg a vaníliával összezárt, „aromatizált” porcukorral. Az ünnepek alatt, egy pohár tejjel kiváló reggeli a nehéz vacsorák után!