Az én kocsonyám

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Az én kocsonyám image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 9 óra

Hozzávalók

6 Személy
    • 1   darab Sertéshátsócsülök
    • 2   darab Sertésköröm
    • 1   darab Sertéscsontosfarok
    • 1   darab Sertésfül
    • 2   fej Vöröshagyma
    • 1   fej Fokhagyma
    • 20   - 30   szem Egész bors
    • 0,5   darab Sárgarépa
    • 0,5   darab Petrezselyemgyökér
    •   Víz
    •  
  • Tálaláshoz:

    •   Ecetes torma
    •   citrom
    •   Kovászolt kenyér
    •   Lila hagyma
    • 2   - 3   evőkanál Ételecet 10%
    • 1   kávéskanál Fűszerpaprika
    • 1   csipet Cukor
    •  

Előkészítés

  1. A csülköket, a körmöket, és más sertésrészeket megtisztítjuk. Az esteleges szőrmaradványokat leperzseljük, késsel megkaparjuk, langyos vízzel megmossuk.

  2. Nagyméretű fazékba tesszük és bőségesen felöntjük vízzel.

    Ha felforrt sózzuk, hozzáadjuk a zöldségeket, félbe vágott fej fokhagymát, fűszereket, serpenyőben odakapatott vöröshagymát.

  3. 6-8 órát lassan főzzük, legyen intenzív íze, főzés során pedig gyakran habozzuk, hogy tisztuljon a lé. Utolsó egy órában a lé sós íze is legyen végleges.

  4. Akkor készült el, ha ránézésre is remegősen puha minden húsos-cupákos rész, a lé pedig kristálytiszta, aranylóan sárga, szinte inkább aranybarna.

  5. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk pihenni a kocsonyát egy órát.Leszűrjük a lét, majd hideg vízzel teli csapba tehetjük.

  6. A csülkökből-körmökből minden csontot, porcot kiszedünk, csak a bőrt és húst hagyjuk meg. Mély porcelántányérokba rendezgetünk minden cupákos és húsrészt.

  7. Majd ha lehűlt a lé, de még éppen nem dermedt meg, egy konyharuhán átcsurgatjuk, és elosztjuk a tányérokba. A konyharuhába frissen szelt fokhagymát tehetünk, hogy finom aromája legyen a lének.

  8. Ha elég hideg van kint télen, akkor az ablakban, ha nincs, akkor a hűtőben dermesztjük meg a kocsonyát.Másnap fogyasztjuk friss kenyérrel, ecetes tormával, citrommal, pácolt paprikás lila hagymával.

  9. Paprikás lila hagyma:
  10. A finomra vágott lila hagymát csipet sóval, cukorral, kevés ecettel és a fűszerpaprikával bepácoljuk. A kocsonya tetejére kanalazunk belőle.