Az Én Tejberizsem

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Az Én Tejberizsem  image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 45 perc

Hozzávalók

4 Adag
  • Vaníliás angolkrém

    • 120   g Tej
    • 120   g Tejszín
    • 4   darab Tojássárgája
    • 1   rúd Vaníliarúd magjai
    • 6   g Liszt
    • 15   g Vaj
    • 2   evőkanál Kristálycukor
    • 2   nagy csipet
  • Tejberizs

    • 70   g Rizs
    • 3   dl Tej
    • 1   evőkanál Kristálycukor
    • 1   nagy csipet
    • 1   marék Őszibarack
    • 1   marék Nektarin

Előkészítés

    Angolkrém
  1. A tejet és a tejszínt összekeverjük egy edényben, hozzáadjuk a sót. A vaníliát hosszában félbevágjuk, magját késsel kikaparjuk. A magokat és a magházat is tejbe tesszük. Felforraljuk, közben gyakran kevergetjük, kissé habosítjuk is habverővel!

  2. Amíg felforr a tej-tejszín keverék, a lisztet és a vajat alaposan összekeverjük. Közben a tojássárgájákat habosra keverjük a kristálycukorral. Ha felforrt a tej-tejszín keverék, hozzáadjuk a lisztes vajat, egy-két percig forraljuk, így egy picit besűrítjük. A forró, sűrű vaníliás tejkeveréket óvatosan a habos tojáshoz csurgatjuk, közben folyamatosan keverjük habverővel.

  3. Az egész keveréket visszaöntjük az edénybe, és visszatesszük a tűzre. Lassan, türelmesen melegítjük, de éppen a forrás előtt, mikor már tűzforró és gőzölög, viszont nem forr fel, levesszük a tűzről és hideg, esetleg jeges vízben langyosra hűtjük. Közben elkészítjük magát a rizst is.

  4. Tejberizs
  5. A rizst ne mossuk meg, a finom keményítős-rizsporos réteg, ami a szemeken van, szépen fogja sűríteni, krémesíteni főzés közben! A rizshez képest négy-négy és félszeres mennyiségű tejet felforralunk, ízesítjük egy kanál cukorral és egy csipet sóval.

  6. Ha felforrt, hozzáadjuk a rizst és egy lapos fa keverőlapáttal folyamatosan kevergetve, csendesen főzzük 12-15 percig, míg besűrűsödik és a rizs megpuhul! Eszünk ágába ne jusson elmozdulni mellőle, mert pillantok alatt odakap! Ha a rizs megpuhult és krémesen kavarog az edényben, tegyük félre pihenni pár percre. Tálalás pillanatában a langyos tejberizst és az angolkrémet lazán összekeverjük, legyen krémes, szinte remegős! Tetszőlegesen kínálhatjuk nyári szezonban őszibarackkal, nektarinnal vagy akár karamell- és/vagy csokiszósszal is!

Címkék