A tyúkot négybe daraboljuk: először félbe a mellcsont és a gerinc mentén, majd a mell és a comb között. Nagy fazékba vizet forralunk, és mikor felforrt, beletesszük a tyúk darabokat. Kb. két percig forrázzuk, majd kiemeljük a húst és langyos vízzel leöblítjük. Tisztára mossuk a fazekat, majd visszatesszük a forrázott tyúkot és felöntjük annyi vízzel, hogy négy ujjnyival ellepje. (Ha leforrázzuk a húst, nem kell majd habozni és a lé is tisztább lesz!) Csendesen felforraljuk, közben előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, karalábét negyedeljük, a fokhagymát félbevágjuk, a vöröshagymát is félbevágjuk, majd héjasan a vágott felét száraz serpenyőben feketére pirítjuk. A karfiolt nagyobb rózsáira, a kelkáposztát leveleire szedjük.
Az én tyúkhúslevesem
Hozzávalók
-
- 1 darab Egész tyúk darabolva
- 2 szál Sárgarépa
- 1 szál Fehérrépa
- 1 kis fej Karalábé
- 1 kis fej Zellergumó
- 3 - 4 darab Karfiol
- 2 - 3 levél Kelkáposzta
- 2 fej Vöröshagyma
- 2 fej Fokhagyma
- 2 kis fej Paradicsom
- 1 darab Hegyes erős paprika
- 1 köteg Petrezselyem
- 20 cm Póréhagyma
- 1 evőkanál Fekete bors
- ízlés szerint Só
- 120 g Cérnametélt
Előkészítés
Ha felforrt a tyúk, tartsuk éppen csak gyöngyözve, majd beletesszük az összes előkészített zöldséget.Teszünk még bele a felsoroltakon kívül egy egész paradicsomot és hegyes erős paprikát, egy köteg petrezselymet, kevés zellerzöldet és egy 20 cm hosszú póréhagymadarabot is. Ízesítjük sóval és egy evőkanál fekete borssal. Csendesen forraljuk 4-5 órán át vagy akár tovább is, folyamatosan kóstoljuk és koncentráljuk!
A zöldségeket egy-két óra után el lehet kezdeni óvatosan kiemelni, hogy ne puhuljanak túl, a húst addig főzzük, míg meg nem puhul és a lé jóízű lesz. Ha elkészült, a húst is kiemeljük, a lét nedves konyharuhán átszűrjük. Újra felforraljuk és forrón tálaljuk a megfőtt zöldségekkel és hússal. Betétnek gyufatésztát vagy cérnametéltet kínáljunk hozzá!