Az én tyúkhúslevesem

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Az én tyúkhúslevesem  image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 30 perc
Elkészítés 4 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 1   darab Egész tyúk darabolva
    • 2   szál Sárgarépa
    • 1   szál Fehérrépa
    • 1   kis fej Karalábé
    • 1   kis fej Zellergumó
    • 3   - 4   darab Karfiol
    • 2   - 3   levél Kelkáposzta
    • 2   fej Vöröshagyma
    • 2   fej Fokhagyma
    • 2   kis fej Paradicsom
    • 1   darab Hegyes erős paprika
    • 1   köteg Petrezselyem
    • 20   cm Póréhagyma
    • 1   evőkanál Fekete bors
    •   ízlés szerint
    • 120   g Cérnametélt

Előkészítés

  1. A tyúkot négybe daraboljuk: először félbe a mellcsont és a gerinc mentén, majd a mell és a comb között. Nagy fazékba vizet forralunk, és mikor felforrt, beletesszük a tyúk darabokat. Kb. két percig forrázzuk, majd kiemeljük a húst és langyos vízzel leöblítjük. Tisztára mossuk a fazekat, majd visszatesszük a forrázott tyúkot és felöntjük annyi vízzel, hogy négy ujjnyival ellepje. (Ha leforrázzuk a húst, nem kell majd habozni és a lé is tisztább lesz!) Csendesen felforraljuk, közben előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, karalábét negyedeljük, a fokhagymát félbevágjuk, a vöröshagymát is félbevágjuk, majd héjasan a vágott felét száraz serpenyőben feketére pirítjuk. A karfiolt nagyobb rózsáira, a kelkáposztát leveleire szedjük.

  2. Ha felforrt a tyúk, tartsuk éppen csak gyöngyözve, majd beletesszük az összes előkészített zöldséget.Teszünk még bele a felsoroltakon kívül egy egész paradicsomot és hegyes erős paprikát, egy köteg petrezselymet, kevés zellerzöldet és egy 20 cm hosszú póréhagymadarabot is. Ízesítjük sóval és egy evőkanál fekete borssal. Csendesen forraljuk 4-5 órán át vagy akár tovább is, folyamatosan kóstoljuk és koncentráljuk!

  3. A zöldségeket egy-két óra után el lehet kezdeni óvatosan kiemelni, hogy ne puhuljanak túl, a húst addig főzzük, míg meg nem puhul és a lé jóízű lesz. Ha elkészült, a húst is kiemeljük, a lét nedves konyharuhán átszűrjük. Újra felforraljuk és forrón tálaljuk a megfőtt zöldségekkel és hússal. Betétnek gyufatésztát vagy cérnametéltet kínáljunk hozzá!