Az igazi cézársaláta
Hozzávalók
-
- 1 darab Egész tojás
- 3 darab Tojássárgája
- 1 dl Napraforgóolaj
- 1 dl Olívaolaj
- 3 gerezd Fokhagyma forrázva
- 1 - 2 filé Szardellafilé
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 2 darab Citromlé
- 0,5 - 1 dl Fehérbor vagy alma ecet
- 4 - 5 dkg Parmezán sajt reszelve
- Só
- bors
-
Saláta
- 2 - 3 darab Római saláta
- ízlés szerint Parmezán sajt gyalulva frissen
- ízlés szerint Vajas kruton recept szerint
-
Opcionális
- 15 - 18 dkg Csirkemell filé csíkokra vágva
- 3 - 20 darab Garnélarák
-
Az igazi vajas kruton
- 10 szelet Toast kenyér belseje szabályos 1x1cm-es kockákra vágva
- 120 g Vaj
- 3 gerezd Fokhagyma héjasan
- Só
Előkészítés
Magasfalú serpenyőt választunk, akkorát, amibe pont elfér a kruton, de nem is nagyon zsúfolt benne. Beletesszük a vajat és felolvasztjuk. Ha felolvadt a vaj, beletesszük a kockákra vágott kenyeret és a tüzet nagyobbra állítjuk. Először a kenyér beszívja a vajat, majd idővel elkezdi kiengedni és habzani a kenyérkockák körül. Ekkor hozzáadjuk a tenyérrel összetört fokhagymagerezdeket és megsózzuk.
A habzó, piruló vajban folyamatosan kevergetjük, rázogatjuk a kenyérkockákat, hogy egyenletesen süljenek. Ha vaj pirultas illatú és szép aranysárga a kruton, azonnal leszűrjük a vajat pedig felfogjuk alatta.
Hagyjuk kicsepegni magától, közben vegyük ki a fokhagymát és a héját is.
Ha kicsepegett, több réteg kéztörlő, vagy itatóspapíron hagyjuk, hogy kiengedje magából a vajat. 1-2órát langyos helyen hagyva, szinte teljesen kiszárad és használhatjuk is! Csatos üvegben hetekig is eláll, bármikor használható. A kisült vajat használjuk el főzéshez!A salátát szétbontjuk, különös nagy gondot fordítunk a zsenge belsőrészre. A külső, nagyobb leveleket hosszában félbevágjuk, és bőséges jegesvízbe áztatjuk, hogy frissek és roppanósak legyenek. Míg ázik a saláta, a dresszinghez az egész tojásból és a sárgájából az olajokkal lágy majonézt(emulziót) készítünk.
Ha a tojás szépen felvette az olajokat, adhatjuk hozzá, az összes többi ízesítő anyagot: mustárt, sót, borsot, aprított szardellát és fokhagymát, citromlevet, ecetet, parmezánt. A jó cézárdresszing se nem túl sűrű se nem híg. Ízes sós, markánsan savas, pikáns! Ha elkészültünk, szárazra töröljük a salátaleveleket és bőségesen meglocsoljuk dresszinggel egy nagyméretű keverőtálban.
Cézár salátához célszerű egyben, hosszúra hagyni a leveleket, nem pedig felkockázni, így sokkal finomabb, élvezetesebb.Alaposan átforgatjuk a leveleket és tálalunk is: Tányérra tesszük a leveleket, frissen gyalulunk rá zöldséghámozóval parmezánt és megszórjuk a ropogós krutonnal. Bár az igazi, klasszikus cézársalátához nem tartozik sült csirke és királyrák, de ettől függetlenül remek hozzá mindkettő! Ne habozzunk tehát pirítani hozzá csirkét vagy rákot, ha szeretnénk!