Az igazi cézársaláta

Az igazi cézársaláta image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 20 perc

Hozzávalók

2 Adag
    • 1   darab Egész tojás
    • 3   darab Tojássárgája
    • 1   dl Napraforgóolaj
    • 1   dl Olívaolaj
    • 3   gerezd Fokhagyma forrázva
    • 1   - 2   filé Szardellafilé
    • 2   evőkanál dijoni mustár
    • 2   darab Citromlé
    • 0,5   - 1   dl Fehérbor vagy alma ecet
    • 4   - 5   dkg Parmezán sajt reszelve
    •  
    •   bors
  • Saláta

    • 2   - 3   darab Római saláta
    •   ízlés szerint Parmezán sajt gyalulva frissen
    •   ízlés szerint Vajas kruton recept szerint
  • Opcionális

    • 15   - 18   dkg Csirkemell filé csíkokra vágva
    • 3   - 20   darab Garnélarák
  • Az igazi vajas kruton

    • 10   szelet Toast kenyér belseje szabályos 1x1cm-es kockákra vágva
    • 120   g Vaj
    • 3   gerezd Fokhagyma héjasan
    •  

Előkészítés

    Vajas kruton
  1. Magasfalú serpenyőt választunk, akkorát, amibe pont elfér a kruton, de nem is nagyon zsúfolt benne. Beletesszük a vajat és felolvasztjuk. Ha felolvadt a vaj, beletesszük a kockákra vágott kenyeret és a tüzet nagyobbra állítjuk. Először a kenyér beszívja a vajat, majd idővel elkezdi kiengedni és habzani a kenyérkockák körül. Ekkor hozzáadjuk a tenyérrel összetört fokhagymagerezdeket és megsózzuk.

  2. A habzó, piruló vajban folyamatosan kevergetjük, rázogatjuk a kenyérkockákat, hogy egyenletesen süljenek. Ha vaj pirultas illatú és szép aranysárga a kruton, azonnal leszűrjük a vajat pedig felfogjuk alatta.
    Hagyjuk kicsepegni magától, közben vegyük ki a fokhagymát és a héját is.
    Ha kicsepegett, több réteg kéztörlő, vagy itatóspapíron hagyjuk, hogy kiengedje magából a vajat. 1-2órát langyos helyen hagyva, szinte teljesen kiszárad és használhatjuk is! Csatos üvegben hetekig is eláll, bármikor használható. A kisült vajat használjuk el főzéshez!

  3. Cézár saláta
  4. A salátát szétbontjuk, különös nagy gondot fordítunk a zsenge belsőrészre. A külső, nagyobb leveleket hosszában félbevágjuk, és bőséges jegesvízbe áztatjuk, hogy frissek és roppanósak legyenek. Míg ázik a saláta, a dresszinghez az egész tojásból és a sárgájából az olajokkal lágy majonézt(emulziót) készítünk.

  5. Ha a tojás szépen felvette az olajokat, adhatjuk hozzá, az összes többi ízesítő anyagot: mustárt, sót, borsot, aprított szardellát és fokhagymát, citromlevet, ecetet, parmezánt. A jó cézárdresszing se nem túl sűrű se nem híg. Ízes sós, markánsan savas, pikáns! Ha elkészültünk, szárazra töröljük a salátaleveleket és bőségesen meglocsoljuk dresszinggel egy nagyméretű keverőtálban.
    Cézár salátához célszerű egyben, hosszúra hagyni a leveleket, nem pedig felkockázni, így sokkal finomabb, élvezetesebb.

  6. Alaposan átforgatjuk a leveleket és tálalunk is: Tányérra tesszük a leveleket, frissen gyalulunk rá zöldséghámozóval parmezánt és megszórjuk a ropogós krutonnal. Bár az igazi, klasszikus cézársalátához nem tartozik sült csirke és királyrák, de ettől függetlenül remek hozzá mindkettő! Ne habozzunk tehát pirítani hozzá csirkét vagy rákot, ha szeretnénk!