Az erőleves egy húsízű, teljesen tiszta, átlátszó, intenzív leves, amit bizony több órán keresztül kell főzni, hogy a megfelelő színt és ízt elérjük vele. Egy gazdag tányér erőleves biztosan gyógyító erejű.
Az igazi ERŐleves gazdagon, daragaluskával
Hozzávalók
-
- 1 darab Marhastefánia
- 200 g Marha húsos csont leforrázva lemosva
- 500 g Csirkeszárny serpenyőben pirítva
- 150 g Darált marhahús
- 2 evőkanál Paradicsompüré
- 4 darab Tojásfehérje
- 2 darab Vöröshagyma héjastól félbevágva pirítva
- 2 szál Sárgarépa
- 1 szál Fehérrépa
- 12 cm Póréhagyma
- 5 darab Gomba
- 1 kisebb darab Zellergumó
- 1 szál Angolzeller
- 2 - 3 szál Kakukkfű
- 1 fej Fokhagyma héjasan félbe vágva
- 1 tyúktojásnyi darabka Gyömbér hámozva szeletelve
- 1 darab Szerecsendió
- 2 szem Szegfűszeg
- 1 köteg Petrezselyem
- 1 köteg Snidling
- Daragaluska
-
Hozzávalók 4 adag leveshez
- 1 darab Tojássárgája
- 1 darab Tojásfehérje
- 7 dkg Búzadara
- 2 dkg Vaj
- 2 g Só
- 1 evőkanál Petrezselyem
Előkészítés
A húsokat előkészítve tegyük a lábasba, a pirított hagymával, zöldségekkel és öntsük fel bőségesen vízzel.
Az átlátszó erőleveshez használnunk kell a derítés technológiáját. Ez nem jelent mást, minthogy a tojásfehérjét könnyű habbá verjük, belekeverjük a darált marhahúst és paradicsompürét. Ez a keverék fogja a teljes főzési folyamat alatt tisztítani a levünket. Az éppen langyosodó léhez adjuk hozzá és már ezzel együtt folyamatosan kevergetve felforraljuk a levet. Forraláskor a keverék feljön majd a lé tetejére. Ezután az erőlevest tilos keverni, mert zavaros lesz, megtörik. A derítés által képzett kupak között felbuggyanó léből látjuk majd, hogy hogyan is állunk.
5-6 óra lassú gyöngyöző főzés után egy jó ízű levet kell kapjunk. Amikor a levest késznek ítéljük, vegyük le a tűzről és pihentessük 30-40 percet. Ezután óvatosan merőkanalanként szűrjük át egy másik lábasba. Legtisztább akkor lesz, ha egy finomszűrőbe nedves konyharuhát teszünk és azon csurgatjuk át a levest.
Levesbetétnek használjunk stefániát, azt szeletelhetjük, vagy kisebb nagyobb darabokra és vághatjuk. Tálaljunk tányéronként 2-3 szem daragaluskát és a levesben főtt zöldségeket kanálnyi darabokra vágva. Szórjuk meg ízlés szerint zöldfűszerrel.
A tojássárgáját a sóval és a puha vajjal egészen habosra keverjük. Apránként adagoljuk hozzá a búzadarát és a petrezselymet is.
Félig laza habbá verjük a tojásfehérjét és óvatosan hozzá forgatjuk a búzadarás masszához.
Két órát pihentetjük hűtőben a kész tésztát, majd gyöngyöző, enyhén sós vízbe galuskázzuk, tetszőleges méretben. Húsz percig lassan főzzük, majd lefedve, a tűzről félre húzva pihentetjük huszonöt-harminc percig.