Az igazi ERŐleves gazdagon, daragaluskával

Az igazi ERŐleves gazdagon, daragaluskával image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

6 Adag
    • 1   darab Marhastefánia
    • 200   g Marha húsos csont leforrázva lemosva
    • 500   g Csirkeszárny serpenyőben pirítva
    • 150   g Darált marhahús
    • 2   evőkanál Paradicsompüré
    • 4   darab Tojásfehérje
    • 2   darab Vöröshagyma héjastól félbevágva pirítva
    • 2   szál Sárgarépa
    • 1   szál Fehérrépa
    • 12   cm Póréhagyma
    • 5   darab Gomba
    • 1   kisebb darab Zellergumó
    • 1   szál Angolzeller
    • 2   - 3   szál Kakukkfű
    • 1   fej Fokhagyma héjasan félbe vágva
    • 1   tyúktojásnyi darabka Gyömbér hámozva szeletelve
    • 1   darab Szerecsendió
    • 2   szem Szegfűszeg
    • 1   köteg Petrezselyem
    • 1   köteg Snidling
    •   Daragaluska
  • Hozzávalók 4 adag leveshez

    • 1   darab Tojássárgája
    • 1   darab Tojásfehérje
    • 7   dkg Búzadara
    • 2   dkg Vaj
    • 2   g
    • 1   evőkanál Petrezselyem

Előkészítés

  1. Az erőleves egy húsízű, teljesen tiszta, átlátszó, intenzív leves, amit bizony több órán keresztül kell főzni, hogy a megfelelő színt és ízt elérjük vele. Egy gazdag tányér erőleves biztosan gyógyító erejű.

  2. A húsokat előkészítve tegyük a lábasba, a pirított hagymával, zöldségekkel és öntsük fel bőségesen vízzel.

  3. Az átlátszó erőleveshez használnunk kell a derítés technológiáját. Ez nem jelent mást, minthogy a tojásfehérjét könnyű habbá verjük, belekeverjük a darált marhahúst és paradicsompürét. Ez a keverék fogja a teljes főzési folyamat alatt tisztítani a levünket. Az éppen langyosodó léhez adjuk hozzá és már ezzel együtt folyamatosan kevergetve felforraljuk a levet. Forraláskor a keverék feljön majd a lé tetejére. Ezután az erőlevest tilos keverni, mert zavaros lesz, megtörik. A derítés által képzett kupak között felbuggyanó léből látjuk majd, hogy hogyan is állunk.

  4. 5-6 óra lassú gyöngyöző főzés után egy jó ízű levet kell kapjunk. Amikor a levest késznek ítéljük, vegyük le a tűzről és pihentessük 30-40 percet. Ezután óvatosan merőkanalanként szűrjük át egy másik lábasba. Legtisztább akkor lesz, ha egy finomszűrőbe nedves konyharuhát teszünk és azon csurgatjuk át a levest.

  5. Levesbetétnek használjunk stefániát, azt szeletelhetjük, vagy kisebb nagyobb darabokra és vághatjuk. Tálaljunk tányéronként 2-3 szem daragaluskát és a levesben főtt zöldségeket kanálnyi darabokra vágva. Szórjuk meg ízlés szerint zöldfűszerrel.

  6. A tojássárgáját a sóval és a puha vajjal egészen habosra keverjük. Apránként adagoljuk hozzá a búzadarát és a petrezselymet is.

    Félig laza habbá verjük a tojásfehérjét és óvatosan hozzá forgatjuk a búzadarás masszához.

    Két órát pihentetjük hűtőben a kész tésztát, majd gyöngyöző, enyhén sós vízbe galuskázzuk, tetszőleges méretben. Húsz percig lassan főzzük, majd lefedve, a tűzről félre húzva pihentetjük huszonöt-harminc percig.