Az igazi ERŐleves gazdagon, daragaluskával

Az igazi ERŐleves gazdagon, daragaluskával

NehézségKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. Az erőleves egy húsízű, teljesen tiszta, átlátszó, intenzív leves, amit bizony több órán keresztül kell főzni, hogy a megfelelő színt és ízt elérjük vele. Egy gazdag tányér erőleves biztosan gyógyító erejű.
  2. A húsokat előkészítve tegyük a lábasba, a pirított hagymával, zöldségekkel és öntsük fel bőségesen vízzel.
  3. Az átlátszó erőleveshez használnunk kell a derítés technológiáját. Ez nem jelent mást, minthogy a tojásfehérjét könnyű habbá verjük, belekeverjük a darált marhahúst és paradicsompürét. Ez a keverék fogja a teljes főzési folyamat alatt tisztítani a levünket. Az éppen langyosodó léhez adjuk hozzá és már ezzel együtt folyamatosan kevergetve felforraljuk a levet. Forraláskor a keverék feljön majd a lé tetejére. Ezután az erőlevest tilos keverni, mert zavaros lesz, megtörik. A derítés által képzett kupak között felbuggyanó léből látjuk majd, hogy hogyan is állunk.
  4. 5-6 óra lassú gyöngyöző főzés után egy jó ízű levet kell kapjunk. Amikor a levest késznek ítéljük, vegyük le a tűzről és pihentessük 30-40 percet. Ezután óvatosan merőkanalanként szűrjük át egy másik lábasba. Legtisztább akkor lesz, ha egy finomszűrőbe nedves konyharuhát teszünk és azon csurgatjuk át a levest.
  5. Levesbetétnek használjunk stefániát, azt szeletelhetjük, vagy kisebb nagyobb darabokra és vághatjuk. Tálaljunk tányéronként 2-3 szem daragaluskát és a levesben főtt zöldségeket kanálnyi darabokra vágva. Szórjuk meg ízlés szerint zöldfűszerrel.
  6. A tojássárgáját a sóval és a puha vajjal egészen habosra keverjük. Apránként adagoljuk hozzá a búzadarát és a petrezselymet is. Félig laza habbá verjük a tojásfehérjét és óvatosan hozzá forgatjuk a búzadarás masszához. Két órát pihentetjük hűtőben a kész tésztát, majd gyöngyöző, enyhén sós vízbe galuskázzuk, tetszőleges méretben. Húsz percig lassan főzzük, majd lefedve, a tűzről félre húzva pihentetjük huszonöt-harminc percig.