Az igazi francia hagymaleves

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Az igazi francia hagymaleves
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. A lila és vöröshagymákat félbevágjuk és vékony szeletekre, a pórét vékony karikákra vágjuk. Nagyméretű fazékban a vaj egyik részét aranysárgára pirítjuk, majd rádobjuk a hagymákat és az aprított fokhagymát.

  2. Legalább 1-2 órán keresztül pirítjuk-karamellizáljuk a hagymát, közben gyakran felöntjük kevés vízzel és rövid ideig főzzük is jó párszor.

  3. Mikor a hagyma vajpuha és dzsemszerűen karamellás-krémes, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kevés cukrot, felöntjük a fehérborral és rácsipkedjük a friss kakukkfűlevelek egy részét. A fehérbort teljesen szárazra pirítjuk, majd ezután felöntjük a sötét, jóízű marhahúslevessel. Pár percig forraljuk, míg a hagyma elvegyül a lében és a kakukkfű is kiadja az aromáját. Időközben megpirítjuk a kenyérszeleteket.

  4. A kész levest lehetőség szerint magas csészékbe tesszük, dobunk még a tetejére friss kakukkfüvet, majd letakarjuk pirult kenyérszeletekkel a levesünket. Bőségesen meghintjük reszelt sajttal. Forró sütőben, grillfokozaton sütjük a sajtot a leves tetején aranybarnára. Tűzforrón tálaljuk. Akkor jó, ha a sajt hólyagos és kissé rásült a csésze szélére is akár.