Bécsi túrós palacsinta recept - Az édességek királynője

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Bécsi túrós palacsinta recept - Az édességek királynője image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

6
  • Vaníliaszósz:

    • 300   g Tej
    • 200   g Tejszín
    • 100   g Tejföl
    • 9   darab Tojássárgája
    • 1   rúd Vanília
    • 10   g Liszt
    • 30   g Vaj
    • 15   dkg Kristálycukor
    • 1   nagy csipet
  • Palacsinta:

    • 3   darab Tojás
    • 300   g Liszt
    • 30   g Kristálycukor
    • 300   g Tej
    • 3,5   - 4   dl Szénsavas ásványvíz
    • 90   g Vaj
    • 3   nagy csipet
  • Túrótöltelék:

    • 700   g Túró
    • 100   g Tejföl
    • 4   darab Tojás
    • 120   g Porcukor
    • 2   csomag Vaníliás cukor
    • 1   darab Citrom és narancs leve és reszelt héja
    • 150   g Őszibarackbefőtt
    • 40   g Aranymazsola
    • 1   nagy marék Mandula
    • 1   nagy marék Kristálycukor
    •  
    •   Porcukor
    •   Pörkölt mandula

Előkészítés

    Vaníliaszósz:
  1. A tejet és tejszínt összekeverjük egy lábasban, adunk hozzá egy csipet sót. A vaníliát hosszában félbevágjuk, magját késsel kikaparjuk. Mind a magot, mind a vaníliatestet a tejbe tesszük. Tűzre tesszük, elkezdjük felforralni, közben gyakran kevergetjük a habverővel, hogy ne égjen le.

    Közben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk.

    A tojássárgájákat habosra keverjük a kristálycukorral. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, egy-két percig forraljuk, amíg a tej kissé besűrűsödik. A forró tejet óvatosan a habos tojáshoz csurgatjuk, közben kevergetjük. Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba, és visszatesszük a tűzre. Közepes tűzön kevergetjük intenzíven. Nem szabad felforralni, különben kicsapódik a tojássárgája. Látni fogjuk, amikor kezd még jobban sűrűsödni. Ez a folyamat kb. 80-87 fokos hőmérsékletnél a leglátványosabb és egyben legideálisabb. Ha elkészült, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a tejfölt, hogy jó pikáns legyen.

  2. Palacsinta:
  3. A palacsintához a tojást habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, majd simára keverjük. Serpenyőben megbarnítjuk a vajat, ezt is a félkész tésztához keverjük. A legvégén hozzáadjuk az ásványvizet, majd 40 percet pihentetjük.

    Palacsintasütőben klasszikus módon palacsintákat sütünk, míg el nem fogy a tészta. Nyugodtan lehetünk megengedőbbek, lehet vastagabb a palacsinta.

  4. Túrótöltelék:
  5. Kevés kristálycukrot karamellizálunk, majd rádobjuk a mandulát, és grillázst készítünk. Ha elkészült egy sütőpapírra tesszük és hagyjuk kihűlni.

    A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukor felével és vaníliás cukorral habosítjuk. Hozzáadjuk az áttört túrót és a kockákra vágott barackbefőttet, aprított mazsolát. Ízesítjük citrom- és narancshéjjal, valamint a levekkel. Kevés tejföllel lazítjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk a cukor másik felével. Hozzáforgatjuk a tojáshabot a túros keverékünkhöz. A mandulagrillázst késsel durvára vágjuk.

  6. Összeállítás:
  7. A palacsintákat vastagon megkenjük a töltelékkel, megszórjuk a grillázzsal és feltekerjük. Ha elfogyott a palacsinta, vagy a töltelék, egy tűzálló porcelántálat kivajazunk és kristálycukorral megszórjuk. Kevés vaníliamártást öntünk bele. A palacsintákat keresztben harmadoljuk, és vágott felükkel felfelé, szépen állítva egymás mellé rendezgetjük. Leöntjük a vaníliaszósszal, megszitáljuk porcukorral és 190 fokos sütőben rápirítunk, összesütjük kb. 30 perc alatt. Forrón tálaljuk, porcukorral és szeletelt mandulával meghintjük.