Bécsi túrós palacsinta recept - Az édességek királynője
Hozzávalók
-
Vaníliaszósz:
- 300 g Tej
- 200 g Tejszín
- 100 g Tejföl
- 9 darab Tojássárgája
- 1 rúd Vanília
- 10 g Liszt
- 30 g Vaj
- 15 dkg Kristálycukor
- 1 nagy csipet Só
-
Palacsinta:
- 3 darab Tojás
- 300 g Liszt
- 30 g Kristálycukor
- 300 g Tej
- 3,5 - 4 dl Szénsavas ásványvíz
- 90 g Vaj
- 3 nagy csipet Só
-
Túrótöltelék:
- 700 g Túró
- 100 g Tejföl
- 4 darab Tojás
- 120 g Porcukor
- 2 csomag Vaníliás cukor
- 1 darab Citrom és narancs leve és reszelt héja
- 150 g Őszibarackbefőtt
- 40 g Aranymazsola
- 1 nagy marék Mandula
- 1 nagy marék Kristálycukor
- Só
- Porcukor
- Pörkölt mandula
Előkészítés
A tejet és tejszínt összekeverjük egy lábasban, adunk hozzá egy csipet sót. A vaníliát hosszában félbevágjuk, magját késsel kikaparjuk. Mind a magot, mind a vaníliatestet a tejbe tesszük. Tűzre tesszük, elkezdjük felforralni, közben gyakran kevergetjük a habverővel, hogy ne égjen le.
Közben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk.
A tojássárgájákat habosra keverjük a kristálycukorral. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, egy-két percig forraljuk, amíg a tej kissé besűrűsödik. A forró tejet óvatosan a habos tojáshoz csurgatjuk, közben kevergetjük. Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba, és visszatesszük a tűzre. Közepes tűzön kevergetjük intenzíven. Nem szabad felforralni, különben kicsapódik a tojássárgája. Látni fogjuk, amikor kezd még jobban sűrűsödni. Ez a folyamat kb. 80-87 fokos hőmérsékletnél a leglátványosabb és egyben legideálisabb. Ha elkészült, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a tejfölt, hogy jó pikáns legyen.
A palacsintához a tojást habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, majd simára keverjük. Serpenyőben megbarnítjuk a vajat, ezt is a félkész tésztához keverjük. A legvégén hozzáadjuk az ásványvizet, majd 40 percet pihentetjük.
Palacsintasütőben klasszikus módon palacsintákat sütünk, míg el nem fogy a tészta. Nyugodtan lehetünk megengedőbbek, lehet vastagabb a palacsinta.
Kevés kristálycukrot karamellizálunk, majd rádobjuk a mandulát, és grillázst készítünk. Ha elkészült egy sütőpapírra tesszük és hagyjuk kihűlni.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukor felével és vaníliás cukorral habosítjuk. Hozzáadjuk az áttört túrót és a kockákra vágott barackbefőttet, aprított mazsolát. Ízesítjük citrom- és narancshéjjal, valamint a levekkel. Kevés tejföllel lazítjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk a cukor másik felével. Hozzáforgatjuk a tojáshabot a túros keverékünkhöz. A mandulagrillázst késsel durvára vágjuk.
A palacsintákat vastagon megkenjük a töltelékkel, megszórjuk a grillázzsal és feltekerjük. Ha elfogyott a palacsinta, vagy a töltelék, egy tűzálló porcelántálat kivajazunk és kristálycukorral megszórjuk. Kevés vaníliamártást öntünk bele. A palacsintákat keresztben harmadoljuk, és vágott felükkel felfelé, szépen állítva egymás mellé rendezgetjük. Leöntjük a vaníliaszósszal, megszitáljuk porcukorral és 190 fokos sütőben rápirítunk, összesütjük kb. 30 perc alatt. Forrón tálaljuk, porcukorral és szeletelt mandulával meghintjük.