Birkacomb Navarin módra

Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0perc
Elkészítés 3óra
Birkacomb Navarin módra image

Hozzávalók

4 Adag
600 g Birkacomb
2 fej Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 szál Sárgarépa
1 szál Fehérrépa
Póréhagyma
1 köteg Petrezselyem
3 evőkanál Paradicsompüré
5 evőkanál Olívaolaj
2 evőkanál Vaj
Zöldségek
1 szál Sárgarépa
1 szál Fehérrépa
2 nagy marék Fehér csiperkegomba
1 darab Cukkini
7 szem Retek
Póréhagyma
10 szem koktélparadicsom
bors

Előkészítés

    A combdarabokat nagyobb, kb. 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Ha van csont is, ne dobjuk ki, pazar az íze, használjuk azt is! Nagyméretű öntöttvas edényben kevés vajat és olivát hevítünk. Lisztbe hempergetjük a birkacombot és szép aranybarnára elősütjük a húsrészeket. Ha elkészültünk, vegyük ki a húst és tegyük félre.

    A fennmaradt sültes zsiradékban fonnyasszuk meg a finomra vágott hagymákat és gyökérzöldségeket. Adjuk hozzá a paradicsompürét és pár percig erős lángon pirítsuk. Közben tegyük vissza a húst, forgassuk át, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje húst. Forraljuk fel. Közben egy kb. 10 cm-es póréhagymadarab külső palástját szedjük le és csomagoljuk bele a petrezselyemszárat, majd kötözzük meg spárgával és tegyük a forrdogáló léhez. Ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal. Tegyük rá a tetőt és tegyük előmelegített, 150 Celsius-fokos sütőbe kb. 1.5 -2 órára, míg a szaft besűrűsödik és a birka vajpuha nem lesz. Amíg a a bárány a sütőben elkészül, készítsük elő a zöldségeket: Forraljunk egy nagy fazék vizet, sózzuk meg. Közben daraboljuk fel a zöldségeket nagyobb darabokra. Majd zöldségfajtánként egy-egy percig forrázzunk le minden zöldséget. A forró vízből kivéve azonnal jéghideg, esetleg jeges vízbe hűtsük le őket.

    Ha elkészült a bárány, tegyük vissza a tűzre, tegyünk bele minden forrázott zöldséget, és már csak öt perc forralás és kész. Az utolsó egy percben tegyük hozzá a koktélparadicsomot és a finomra vágott petrezselymet. Így a bárány karakteres íze mellett a zöldségek is a legjobb formájukat hozzák a raguban. Külön-külön lesz mindennek jó íze és színe is!