Bolognai & paradicsomos spagetti sofritoval

Bolognai & paradicsomos spagetti sofritoval image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 1   csomag Spagetti
    • 600   g Darált marhahús
    • 5   - 6   fej Salottahagyma
    • 1   darab Fokhagyma
    • 1   szál Sárgarépa
    • 1   kisebb darab Zellergumó
    • 2   szál Angolzeller
    • 1   köteg Petrezselyem
    • 3   - 4   dl Vida Estve Kékfrankos
    • 7   dl Kész paradicsomkonzerv
    • 1   csokor Kakukkfű (friss)
    • 1   csokor Bazsalikom
    •  
    •   Frissen őrölt feketebors
    •   Napraforgóolaj
  • Paradicsomos tészta:

    • 500   g Spagetti
    • 30   dkg koktélparadicsom
    • 1   - 2   dl Extra szűz olívaolaj
    • 1   fej Fokhagyma
    • 1   csokor Bazsalikom
    •   ízlés szerint Grana Padano sajt

Előkészítés

    Bolognai tészta
  1. A sárgarépát, zellert, angolzellert meghámozzuk és egyforma kisebb kockákra (3X3 mm) vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és hirtelen körbepirítjuk benne a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Célunk a pörzsanyag elérése, így válasszunk elég nagy serpenyőt, vagy pirítsuk több körben a húst. A megpirult húst vegyük ki és tegyük félre egy tálban.

  2. A visszamaradt pörzsanyagban kezdjük el pirítani az aprított hagymát, fokhagymát, dobjuk rá az előkészített zöldségeket, és puhítsuk, pirítsuk. Öntsük rá a húst, és húzzuk fel a vörösborral, majd adjuk hozzá a kakukkfüvet. Ha úgy érezzük száraz a mártásunk, egy kevés vizet adjunk hozzá. 30-40 perc alatt pároljuk készre a ragunkat, egy sűrű, redukált, jóízű mártást kell kapjunk.

  3. A legutolsó mozdulatunk a paradicsommártás hozzáadása, akár a házi paradicsomkonzervet, akár vásárolt konzervet használunk így tud megmaradni a friss paradicsomíz, azzal már ne főzzük sokáig a bolognait. A tésztánkat sós vízben főzzük készre, de ne főzzük túl, maradjon harapása.

  4. A bolognai akkor jó, ha a mártásunk és ragunk mindenhol találkozik a tésztával így azt tálalás előtt akár a serpenyőben akár egy külön tálban forgassuk össze.

  5. Tálaláskor frissen tépkedett bazsalikommal, aprított petrezselyemmel szórjuk meg.

  6. Paradicsomos tészta:

    A paradicsomos tésztákból végtelen variációt lehet az asztalra tenni. A klasszikus, hámozott paradicsomalapú mártások hódítottak maguknak a legnagyobb teret, de miért is ne lehetne ebből a komfortzónából kilépni és más technikához nyúlni?

  7. Egy frissebb, nyáriasabb ízt tudunk elérni, ha koktélparadicsomokkal dolgozunk, azt friss fűszerrel, olívaolajjal lágyítjuk. A titka ennek a receptnek az olívaolaj, és az, hogy abban alacsony hőmérsékleten táncoltatjuk a szeletelt fokhagymát és a bazsalikomleveleket. Vigyázzunk rájuk, hogy ne égjenek el, ezért az olajunkat maximum 110 fokon tartsuk, ezzel is elérve, hogy a fokhagyma és a zöldfűszer aromatizálja azt.

  8. Az igazán tökéletes mártásért a turmixgépet használjuk, amiben a héjas koktélparadicsomokat a már ízesített olívaolajjal keverjük krémesre. Egy selymes, behízelgő, vibrálóan narancssárga mártást kapunk, ami tökéletes lesz ahhoz, hogy akár a paradicsomos tésztát nem kedvelő ismerőseinket is meggyőzzük.

  9. A tálaláshoz másra se lesz szükségünk, mint egy jó adag reszelt parmezánra, pár levél bazsalikomra és pár csepp olívaolajra.