Borscs szabadtűzőn, cserépedényben

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Borscs szabadtűzőn, cserépedényben
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. Rengeteg parazsat készítünk és bekészülünk sok tűzifával is, amivel tápláljuk a tüzet és a parazsat! Nagy, kb. 10-14 literes hőálló cserépedénybe tesszük a nagyobb darabokra vágott marhát, füstölt csülköt, majd rászórjuk a beáztatott babot és a nagyobb kockákra vágott savanyú káposztát. Felöntjük az edényt kb. kétharmadig vízzel, hogy ellepjen mindent, enyhén sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és az izzó parázs mellé tesszük.

  2. Felforraljuk és hagyjuk, hogy a fődögélő húsrészek szépen forogjanak-főjenek az edényben. Közben összekészülünk a többi hozzávalóval: a liba- vagy kacsacombot csontozzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Egy serpenyőt a parázsra teszünk a cserépedény mellé és kipirítjuk a combok zsírját, közben sózzuk, borsozzuk. A megpirult húsrészeket a fődögélő levesalaphoz tesszük. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a vajat, aranyszínűre pirítjuk benne a hagymát, majd rádobjuk a reszelt sárgarépát, zellert, fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, ha kissé megfonnyadt, rádobhatjuk a reszelt céklát is. Alaposan összeforgatjuk, míg céklaszíne nem lesz mindennek. Ha kész, tegyük félre pihenni, ne kapkodjunk. Ha már majdnem elkészült a levesalapunk és már főtt másfél-két órát, a levet pedig apránként pótoltuk, hozzáadhatjuk a kockázott burgonyát, az összekötözött kaprot és petrezselymet, valamint a majoránnát. Kóstoljuk meg a levet, öntsük hozzá a savanyú káposztalevet is. (Míg fő a leves forog magától az edényben, de néha belekeverhetünk!)

  3. További 30-40 percet főzzük, míg minden megpuhul a cserépedényben. Vegyük le a tűzről, ízesítsük a levet kevés almaecettel és dobjuk bele a savanyított céklacsíkokat is. Alaposan forgassuk össze és tálaljunk. Rengeteg tejföllel, frissen őrölt borssal és frissen reszelt nyers tormával tálaljuk.