Brownie sós karamellel és vanília fagylalttal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Brownie sós karamellel és vanília fagylalttal image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 50 perc

Hozzávalók

4 Adag
  • Brownie

    • 150   g Liszt
    • 60   g Mandulaliszt
    • 30   g Kakaópor
    • 5   darab Tojás
    • 130   g tejcsokoládé
    • 180   g Keserű csokoládé
    • 160   g Vaj
    • 100   g barnacukor
    • 100   g Kristálycukor
    • 80   g mogyoró
    • 5   g
  • Sós karamell:

    • 300   g Kristálycukor
    • 120   g Vaj
    • 1,2   dl Tej
    • 2,2   dl Tejszín
    • 0,5   kávéskanál

Előkészítés

    Sós karamell:
  1. A cukrot egy nagyobb fazékban gesztenyeszínűre karamellizáljuk. Mikor elérte a szép színt, azonnal hozzáadjuk a vajat és egy percig intenzíven kevergetjük, így a karamell már nem barnul tovább, megállítjuk a folyamatot! Hozzáadjuk az idő közben felforralt tej-tejszín keveréket és megsózzuk. Vissza tesszük a tűzre és csendesen forraljuk, közben kavargatjuk. Mikor a cukor maradéktalanul elolvad és sűrű a karamell, félretesszük langyosra hűlni, közben gyakran kevergetjük, hogy vaj folyamatosan elkeveredjen benne. Hűtőben hetekig is eláll, de egyben be is sűrűsödik! Langyosan vagy szobahőn tálaljuk.

  2. Brownie:
  3. A tejcsokit és a keserű csoki nagyobbik részét és a vajat egy keverőtálban felolvasztjuk és alaposan elkeverjük. Idő közben egy másik edényben alaposan összevegyítjük a lisztet, a cukrokat, kakaó port, a mandulalisztet és a sót. Ha felolvadt a csoki-vaj keverékünk, hozzáadjuk a tojásokat és összekeverjük. Végül a liszt keverékünket is hozzáadjuk és laposan kidolgozzuk a tésztát. Sűrű, ragacsos masszát kapunk. Ekkor beletesszük a durvára tört mogyorót és a kisebbik rész keserű csokinkat. 2db, összegyűrt sütőpapírral bélelt, 20*15*5cm-es üveg edénybe töltjük a tésztát és 180fokra előmelegített sütőben sütjük 35percig. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni. Közepe akkor az igazi, ha kissé lágy, marcipán szerű az állaga! Sós karamellel és vanília fagyival tálaljuk.