Brownie sós karamellel és vanília fagylalttal
Hozzávalók
-
Brownie
- 150 g Liszt
- 60 g Mandulaliszt
- 30 g Kakaópor
- 5 darab Tojás
- 130 g tejcsokoládé
- 180 g Keserű csokoládé
- 160 g Vaj
- 100 g barnacukor
- 100 g Kristálycukor
- 80 g mogyoró
- 5 g Só
-
Sós karamell:
- 300 g Kristálycukor
- 120 g Vaj
- 1,2 dl Tej
- 2,2 dl Tejszín
- 0,5 kávéskanál Só
Előkészítés
A cukrot egy nagyobb fazékban gesztenyeszínűre karamellizáljuk. Mikor elérte a szép színt, azonnal hozzáadjuk a vajat és egy percig intenzíven kevergetjük, így a karamell már nem barnul tovább, megállítjuk a folyamatot! Hozzáadjuk az idő közben felforralt tej-tejszín keveréket és megsózzuk. Vissza tesszük a tűzre és csendesen forraljuk, közben kavargatjuk. Mikor a cukor maradéktalanul elolvad és sűrű a karamell, félretesszük langyosra hűlni, közben gyakran kevergetjük, hogy vaj folyamatosan elkeveredjen benne. Hűtőben hetekig is eláll, de egyben be is sűrűsödik! Langyosan vagy szobahőn tálaljuk.
A tejcsokit és a keserű csoki nagyobbik részét és a vajat egy keverőtálban felolvasztjuk és alaposan elkeverjük. Idő közben egy másik edényben alaposan összevegyítjük a lisztet, a cukrokat, kakaó port, a mandulalisztet és a sót. Ha felolvadt a csoki-vaj keverékünk, hozzáadjuk a tojásokat és összekeverjük. Végül a liszt keverékünket is hozzáadjuk és laposan kidolgozzuk a tésztát. Sűrű, ragacsos masszát kapunk. Ekkor beletesszük a durvára tört mogyorót és a kisebbik rész keserű csokinkat. 2db, összegyűrt sütőpapírral bélelt, 20*15*5cm-es üveg edénybe töltjük a tésztát és 180fokra előmelegített sütőben sütjük 35percig. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni. Közepe akkor az igazi, ha kissé lágy, marcipán szerű az állaga! Sós karamellel és vanília fagyival tálaljuk.