Bulgurral és sült zöldségekkel töltött kétféle káposzta

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Bulgurral és sült zöldségekkel töltött kétféle káposzta image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 20   dkg Bulgur
    • 1   dl fehérbor
    • 1   - 2   evőkanál Ecet 10%-os
    • 1   dl Savanyúkáposzta leve
    • 1   - 2   darab Kápia paprika
    • 2   darab Tojássárgája
    • 1   kávéskanál bors
    •   Napraforgóolaj
    •  
    •   bors
    • 0,5   kis fej Fehér fejes káposzta gyalulva
    • 10   nagy darab Kelkáposzta levelek
    • 1   kis fej Vöröshagyma
    • 2   fej Sonkahagyma
    • 0,25   darab Cukkini
    • 2   gerezd Fokhagyma
    • 6   darab Csiperkegomba
    • 1   darab Citrom reszelt héja
    • 1   köteg Petrezselyem aprítva

Előkészítés

  1. Egy szélesebb serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a gyalult fehérkáposztát, hagyjuk, hogy összeessen és elpárologja a levét. Ezután adunk hozzá egy kevés aprított vöröshagymát amivel tovább pirítjuk. Csurranásnyi fehérbort löttyintünk rá, azt elpárologtatjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Kb. fél óra alatt, ressre pároljuk a káposztát, közben a saját levét kissé besűrítjük. Utolsó pillanatban adhatunk hozzá pár csepp ecetet, illetve ha van, klasszikus savanyúkáposzta levet is, hogy mélyítsük az ízét! A kelkáposzta levelek vastag torzsáját kivágjuk és magukat a leveleket lobogó sós vízben pár perc alatt ressre, majdnem puhára főzzük. A leveleket ezután hideg vízben lehűtjük és hagyjuk lecsepegni.

  2. A bulgurt kétszeres mennyiségű forrdogáló sós vízben pergősre főzzük, majd egy keverőtálba tesszük. Egy serpenyőben erős tűzön apró kockákra vágott kápia paprikát, sonkahagymát, gombát, cukkínit pirítunk-párolunk. Mikor a zöldségek, már megpuhultak ízesítjük sóval, borssal, cayenne borssal és fokhagymával. Hozzáadjuk a zöldségeket is a bulgurhoz. Frissítjük aprított petrezselyemmel és reszelt citromhéjjal, valamint adunk hozzá két tojássárgáját is. A kelkáposzta leveleket nyújtófával kissé megsodorjuk, hogy vékonyodjon és az egyenetlenségeik kissé kisimuljanak.

  3. A szaftos bulgur tölteléket klasszikus módon töltjük a sodort kelkáposzta levelekbe. A töltött káposzta roládokat porcelántálba tesszük szépen passzentosan. A tetejére halmozzuk a párolt fehérkáposztánkat, az edényt alufóliával letakarjuk és előmelegített 160 fokos sütőben sütjük-pároljuk kb. fél órát, míg a bulgúros töltelékünk kissé átsül. Ha elkészültünk, azonnal fogyasztjuk mehet is az asztalra a porcelántálban, hogy mindenki maga szedjen belőle!