A húst nagyobb 4-5 cm-es kockákra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, vékonyan lisztbe hempergetjük és forró zsiradékban mély barnára körbe pirítjuk. A pirult nagy darab húsokat öntöttvas edénybe áttesszük.
Burgundi marharagu, avagy a boeuf bourguignon
Hozzávalók
-
- 500 g Marhalapocka (stefánia) egészben
- 150 g Darabolt császárszalonna
- 1 evőkanál Paradicsompüré
- 1 üveg Vida Estve Kékfrankos vörösbor
- 100 g Liszt
- 1 dl Napraforgóolaj
- 4 evőkanál Vaj
- 1 l Marhaalaplé
- 2 darab babérlevél
-
Lidl piac kínálatából:
- 100 g Salottahagyma apróra vágva
- 1 szál Sárgarépa
- 200 g Csiperkegomba
- 1 - 2 marék Apró sütni való burgonya
- 5 gerezd Fokhagyma
- 1 köteg Kakukkfű (friss)
Előkészítés
A megmaradt lisztes, barnás zsiradékban barnára pirítjuk a paradicsompürét egy kanálka vajjal. Majd éppen csak megfuttatjuk rajta az aprított fokhagymát, felöntjük egy kis vörösborral, felkaparjuk a letapadt pörzsanyagokat és redukáljuk.
A bort több kanyarban redukáljuk kb. felére. A redukálódott bort ráöntjük a pirult, pihenő húsra, hozzáadjuk az egész szál sárgarépát, babérlevelet, nagy adag kakukkfüvet. Felöntjük annyi marhaalaplével, hogy ellepje a húst és felforraljuk. Közben sózzuk-borsozzuk, beállítjuk az ízét. Előmelegített 140 fokos sütőbe tesszük fedővel letakarva, és 2-3 óra alatt vajpuhára sütjük a húsunkat.
Amíg sül a hús, elkészítjük a köreteket. A császárszalonnát nagy kockákra vagy csíkokra vágjuk (legalább 2 cm) és egy hideg serpenyőben kisütjük lassan az összes zsírját. Félretesszük és a szalonna zsírjában megint lassú tűzön pirítjuk, puhítjuk az aprószemű salottahagymákat. Amikor kész vannak összekeverjük a szalonnával.
A burgonyát hámozzuk, sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk olajjal és betesszük egy órára sülni a hús mellé a sütőbe, amíg puha nem lesz.
A kész ragut kivesszük a sütőből a burgonyával együtt. Amíg megpihen a ragu, egy serpenyőben hirtelen lepirítjuk a cikkekre vágott gombát, majd összepirítjuk az egészet az előkészített császárhússal, hagymával és burgonyával. Ez lesz a köretünk. A raguból kivesszük a répát, azt karikákra vágjuk.
A ragut egy tányérba merjük, tetejére kanalazunk a köretből és ráhelyezünk pár karika sárgarépát.