Burgundi marharagu, avagy a boeuf bourguignon

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Burgundi marharagu, avagy a boeuf bourguignon image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 4 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 500   g Marhalapocka (stefánia) egészben
    • 150   g Darabolt császárszalonna
    • 1   evőkanál Paradicsompüré
    • 1   üveg Vida Estve Kékfrankos vörösbor
    • 100   g Liszt
    • 1   dl Napraforgóolaj
    • 4   evőkanál Vaj
    • 1   l Marhaalaplé
    • 2   darab babérlevél
  • Lidl piac kínálatából:

    • 100   g Salottahagyma apróra vágva
    • 1   szál Sárgarépa
    • 200   g Csiperkegomba
    • 1   - 2   marék Apró sütni való burgonya
    • 5   gerezd Fokhagyma
    • 1   köteg Kakukkfű (friss)

Előkészítés

  1. A húst nagyobb 4-5 cm-es kockákra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, vékonyan lisztbe hempergetjük és forró zsiradékban mély barnára körbe pirítjuk. A pirult nagy darab húsokat öntöttvas edénybe áttesszük.

  2. A megmaradt lisztes, barnás zsiradékban barnára pirítjuk a paradicsompürét egy kanálka vajjal. Majd éppen csak megfuttatjuk rajta az aprított fokhagymát, felöntjük egy kis vörösborral, felkaparjuk a letapadt pörzsanyagokat és redukáljuk.

  3. A bort több kanyarban redukáljuk kb. felére. A redukálódott bort ráöntjük a pirult, pihenő húsra, hozzáadjuk az egész szál sárgarépát, babérlevelet, nagy adag kakukkfüvet. Felöntjük annyi marhaalaplével, hogy ellepje a húst és felforraljuk. Közben sózzuk-borsozzuk, beállítjuk az ízét. Előmelegített 140 fokos sütőbe tesszük fedővel letakarva, és 2-3 óra alatt vajpuhára sütjük a húsunkat.

  4. Amíg sül a hús, elkészítjük a köreteket. A császárszalonnát nagy kockákra vagy csíkokra vágjuk (legalább 2 cm) és egy hideg serpenyőben kisütjük lassan az összes zsírját. Félretesszük és a szalonna zsírjában megint lassú tűzön pirítjuk, puhítjuk az aprószemű salottahagymákat. Amikor kész vannak összekeverjük a szalonnával.

  5. A burgonyát hámozzuk, sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk olajjal és betesszük egy órára sülni a hús mellé a sütőbe, amíg puha nem lesz.

  6. A kész ragut kivesszük a sütőből a burgonyával együtt. Amíg megpihen a ragu, egy serpenyőben hirtelen lepirítjuk a cikkekre vágott gombát, majd összepirítjuk az egészet az előkészített császárhússal, hagymával és burgonyával. Ez lesz a köretünk. A raguból kivesszük a répát, azt karikákra vágjuk.

  7. A ragut egy tányérba merjük, tetejére kanalazunk a köretből és ráhelyezünk pár karika sárgarépát.

Tápértékek

kCal 1055
Protein (g) 37
Szénhidrát (g) 52
Zsír (g) 66