A vöröshagymát és a paprikát öntöttvas lábasban, olajon dinszteljük-pirítjuk. Ha szép aranysárga, hozzáadjuk a chilit, a fokhagymát, a paradicsompürét, paradicsomkonzervet és rotyogva forraljuk, koncentráljuk.
Chili con carne szabad tűzön
Hozzávalók
-
- 500 g Darált marhahús
- 2 fej Vöröshagyma
- 1 darab Kaliforniai paprika
- 5 - 6 gerezd Fokhagyma aprítva
- 500 g Paradicsomkonzerv darabos
- 1 evőkanál Paradicsompüré
- 200 g Vörösbab konzerv
- 2 cső Csöves kukorica főzve
- 0,5 kávéskanál Fahéj
- 1 kávéskanál Cayenne bors
- ízlés szerint Chilipaprika
- 2 dl Napraforgóolaj
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
-
Köret:
- 150 g Natúr krémsajt
- 150 g Tejföl
- 2 darab Avokádó
- 1 darab Lime leve
- ízlés szerint Fokhagyma aprítva
- ízlés szerint Chilipaprika
- 4 darab Tortillalap
- 200 g Cheddar sajt
- Koriander
- Savanyított Jalapéno paprika
- 1 - 2 evőkanál Napraforgó-étolaj
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
Előkészítés
A darált húst gazdagon ízesítjük sóval és borssal és két nagydarab „hamburgerpogácsát” készítünk belőle. Vékonyan megolajozzuk és parázs fölött, alaposan meggrillezzük.
Ha kész az alapszószunk és a húsunk is szépen megsült, beletesszük a „hamburgereket” a szószba és fakanállal összetörjük. Ízesítjük cayenne borssal, fahéjjal. Sózzuk és borsozzuk is, rotyogva forraljuk. (Közben, ha szükséges, apránként lehet vízzel a folyadékot pótolni.)
Az avokádót megtisztítjuk, villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk, kevés aprított chilit és fokhagymát adunk hozzá, lime levével megakadályozzuk a barnulást. Hozzákeverjük a tejfölt és a sajtkrémet, és jól összekeverjük. A tortillalapokba sajtot hintünk, feltekerjük, felületét olajozzuk és parázs fölött ropogósra sütjük.
A chili utolsó pillanatában adjuk hozzá a vörösbabot és a csöves kukoricáról késsel levágott és aprított kukoricaszemeket.
Ha kész a chili, mélytányérba tesszük, a tetejére halmozzuk a sűrű, tejfölös avokádót.
Meghintjük sok korianderrel, pár karika savanyú paprikával és a sajtos tortillával tunkoljuk.