Chili con carne szabad tűzön

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Chili con carne szabad tűzön image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

6 Adag
    • 500   g Darált marhahús
    • 2   fej Vöröshagyma
    • 1   darab Kaliforniai paprika
    • 5   - 6   gerezd Fokhagyma aprítva
    • 500   g Paradicsomkonzerv darabos
    • 1   evőkanál Paradicsompüré
    • 200   g Vörösbab konzerv
    • 2   cső Csöves kukorica főzve
    • 0,5   kávéskanál Fahéj
    • 1   kávéskanál Cayenne bors
    •   ízlés szerint Chilipaprika
    • 2   dl Napraforgóolaj
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint frissen őrölt bors
  • Köret:

    • 150   g Natúr krémsajt
    • 150   g Tejföl
    • 2   darab Avokádó
    • 1   darab Lime leve
    •   ízlés szerint Fokhagyma aprítva
    •   ízlés szerint Chilipaprika
    • 4   darab Tortillalap
    • 200   g Cheddar sajt
    •   Koriander
    •   Savanyított Jalapéno paprika
    • 1   - 2   evőkanál Napraforgó-étolaj
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint frissen őrölt bors

Előkészítés

  1. A vöröshagymát és a paprikát öntöttvas lábasban, olajon dinszteljük-pirítjuk. Ha szép aranysárga, hozzáadjuk a chilit, a fokhagymát, a paradicsompürét, paradicsomkonzervet és rotyogva forraljuk, koncentráljuk.

  2. Ez idő alatt, bőven van időnk a húsra:
  3. A darált húst gazdagon ízesítjük sóval és borssal és két nagydarab „hamburgerpogácsát” készítünk belőle. Vékonyan megolajozzuk és parázs fölött, alaposan meggrillezzük.

  4. Ha kész az alapszószunk és a húsunk is szépen megsült, beletesszük a „hamburgereket” a szószba és fakanállal összetörjük. Ízesítjük cayenne borssal, fahéjjal. Sózzuk és borsozzuk is, rotyogva forraljuk. (Közben, ha szükséges, apránként lehet vízzel a folyadékot pótolni.)


  5. Ezalatt a köretet is elkészítjük:
  6. Az avokádót megtisztítjuk, villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk, kevés aprított chilit és fokhagymát adunk hozzá, lime levével megakadályozzuk a barnulást. Hozzákeverjük a tejfölt és a sajtkrémet, és jól összekeverjük. A tortillalapokba sajtot hintünk, feltekerjük, felületét olajozzuk és parázs fölött ropogósra sütjük.

  7. A chili utolsó pillanatában adjuk hozzá a vörösbabot és a csöves kukoricáról késsel levágott és aprított kukoricaszemeket.

    Ha kész a chili, mélytányérba tesszük, a tetejére halmozzuk a sűrű, tejfölös avokádót.

  8. Meghintjük sok korianderrel, pár karika savanyú paprikával és a sajtos tortillával tunkoljuk.