Előkészítés
A vöröshagymát és a paprikát öntöttvas lábasban, olajon dinszteljük-pirítjuk. Ha szép aranysárga, hozzáadjuk a chilit, a fokhagymát, a paradicsompürét, paradicsomkonzervet és rotyogva forraljuk, koncentráljuk.
A darált húst gazdagon ízesítjük sóval és borssal és két nagydarab „hamburgerpogácsát” készítünk belőle. Vékonyan megolajozzuk és parázs fölött, alaposan meggrillezzük.
Ha kész az alapszószunk és a húsunk is szépen megsült, beletesszük a „hamburgereket” a szószba és fakanállal összetörjük. Ízesítjük cayenne borssal, fahéjjal. Sózzuk és borsozzuk is, rotyogva forraljuk. (Közben, ha szükséges, apránként lehet vízzel a folyadékot pótolni.)
Az avokádót megtisztítjuk, villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk, kevés aprított chilit és fokhagymát adunk hozzá, lime levével megakadályozzuk a barnulást. Hozzákeverjük a tejfölt és a sajtkrémet, és jól összekeverjük. A tortillalapokba sajtot hintünk, feltekerjük, felületét olajozzuk és parázs fölött ropogósra sütjük.
A chili utolsó pillanatában adjuk hozzá a vörösbabot és a csöves kukoricáról késsel levágott és aprított kukoricaszemeket. Ha kész a chili, mélytányérba tesszük, a tetejére halmozzuk a sűrű, tejfölös avokádót.
Meghintjük sok korianderrel, pár karika savanyú paprikával és a sajtos tortillával tunkoljuk.
Ez idő alatt, bőven van időnk a húsra:
Ezalatt a köretet is elkészítjük: