A tonhalat lecsöpögtetjük, villával nagy darabokra törjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, a citromlevet és -héjat, sót, borsot, Cayenne-borsot, végül a felaprított, friss petrezselymet, újhagymát, a vékonyra szeletelt szárzellert és a finomra aprított olajbogyót. Összeforgatjuk, néhány órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. A lila hagymát összekeverjük a porcukorral, ecettel és sóval, félretesszük pár percre pácolódni (ezt akár előző nap is elkészíthetjük).
Citromos-petrezselymes tonhalsaláta avokádón
Hozzávalók
4
Adag
-
- 2 doboz Tonhal
- 4 evőkanál Olívaolaj
- 1 darab Citrom leve és héja
- 1 csipet Cayenne bors
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 csokor Újhagyma
- 2 darab Szárzeller
- 5 dkg Olajbogyó
- 2 darab Lilahagyma
- 1 evőkanál Porcukor
- 2 evőkanál Fehérborecet
- 2 darab Avokádó
- 1 darab citrom
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint bors
-
Tálaláshoz
- 1 darab Bagett
- 1 doboz Rukkola
- 0,5 dl Szőlőmag olaj
Előkészítés
Az avokádót félbevágjuk, a nagy magját kiemeljük, a húsát villával összenyomkodjuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlevet csöpögtetünk rá. Az avokádókrémre halmozzuk a tonhalsalátát. Pirítóssal és zöldsalátával, pl. rukkolával tálaljuk, melyet meglocsolunk szőlőmagolajjal. Az avokádónak vajpuhának kell lennie. Ha csak éretlent kapnánk, tegyük papírzacskóba egy érett banán társaságában, egy nap alatt megpuhul.