Citromos-petrezselymes tonhalsaláta avokádón

 Citromos-petrezselymes tonhalsaláta avokádón image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 15 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 2   doboz Tonhal
    • 4   evőkanál Olívaolaj
    • 1   darab Citrom leve és héja
    • 1   csipet Cayenne bors
    • 1   csokor Petrezselyem
    • 1   csokor Újhagyma
    • 2   darab Szárzeller
    • 5   dkg Olajbogyó
    • 2   darab Lilahagyma
    • 1   evőkanál Porcukor
    • 2   evőkanál Fehérborecet
    • 2   darab Avokádó
    • 1   darab citrom
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors
  • Tálaláshoz

    • 1   darab Bagett
    • 1   doboz Rukkola
    • 0,5   dl Szőlőmag olaj

Előkészítés

  1. A tonhalat lecsöpögtetjük, villával nagy darabokra törjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, a citromlevet és -héjat, sót, borsot, Cayenne-borsot, végül a felaprított, friss petrezselymet, újhagymát, a vékonyra szeletelt szárzellert és a finomra aprított olajbogyót. Összeforgatjuk, néhány órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. A lila hagymát összekeverjük a porcukorral, ecettel és sóval, félretesszük pár percre pácolódni (ezt akár előző nap is elkészíthetjük).

  2. Az avokádót félbevágjuk, a nagy magját kiemeljük, a húsát villával összenyomkodjuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlevet csöpögtetünk rá. Az avokádókrémre halmozzuk a tonhalsalátát. Pirítóssal és zöldsalátával, pl. rukkolával tálaljuk, melyet meglocsolunk szőlőmagolajjal. Az avokádónak vajpuhának kell lennie. Ha csak éretlent kapnánk, tegyük papírzacskóba egy érett banán társaságában, egy nap alatt megpuhul.