Citromos-sörös sült csirke saját szaftjával, fejes salátával, petrezselyemmel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Citromos-sörös sült csirke saját szaftjával, fejes salátával, petrezselyemmel image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4 Adag
  • Salt csirke

    • 2   darab Citrom leve és héja
    • 2   evőkanál
    • 4   darab Csirkecomb farrésszel
    • 4   gerezd Fokhagyma héjasan
    • 1   dl Sör
  • Saláta és öntet

    • 1   - 2   fej Fejes saláta cikkekre vágva
    • 1   darab Citrom leve és héja
    • 1   csokor Petrezselyem finomra vágva
    • 2   fej Sonkahagyma
    •   ízlés szerint frissen őrölt bors
    • 1,2   dl Olívaolaj

Előkészítés

    Sült csirke
  1. A citrom héját egy mozsárban sóval összedolgozzuk, tulajdonképpen citromos sót készítünk, amivel alaposan bedörzsöljük a csirkecombok bőrét és húsos részét is. Porcelánedénybe tesszük a combokat, dobunk alá néhány gerezd fokhagymát, majd az edénybe egy ujjnyi vizet és egy kis sört öntünk.

  2. Előmelegített, 190 °C-os sütőbe tesszük 40–50 percre. Ha letelt az idő, kivesszük a combokat az edényből, a benne összegyűlt szaftot leszűrjük, a combokat rácsra téve tesz-szük vissza a sütőbe, amit 220 °C-ra állítunk. Itt grillezzük tovább a combokat kb. 8–10 percig, amíg ropogós, aranybarna nem lesz. Ha elkészült, pár percig konyha hőmérsékleten pihentetjük, közben foglalkozhatunk a salátával és az öntettel.

  3. Saláta és öntet
  4. A salátával nincs sok dolgunk, a külső leveleket leszedjük, majd mérettől függően négy, esetleg hat cikkbe vágjuk, végül nagyon hideg, akár jeges vízbe áztatjuk, míg sül a csirke. Így felfrissül a saláta, még ropogósabb lesz!

  5. Az öntethez szükség van a csirke szaftjára, amit citromhéjjal, citromlével, rengeteg friss petrezselyemmel, finomra vágott sonkahagymával, borssal és olívaolajjal ízesítünk. Legyen pikáns, friss és kellően citromos! Ha elkészültek a combok, a cikkekre vágott, roppanós fejes salátával tálaljuk, és a combot, illetve a salátát is alaposan meglocsoljunk az olívás-citromos csirkeszafttal. Pillekönnyű, ám még is rendkívül ízes és friss étel!