Citromos-sörös sült csirke saját szaftjával, fejes salátával, petrezselyemmel
Hozzávalók
-
Salt csirke
- 2 darab Citrom leve és héja
- 2 evőkanál Só
- 4 darab Csirkecomb farrésszel
- 4 gerezd Fokhagyma héjasan
- 1 dl Sör
-
Saláta és öntet
- 1 - 2 fej Fejes saláta cikkekre vágva
- 1 darab Citrom leve és héja
- 1 csokor Petrezselyem finomra vágva
- 2 fej Sonkahagyma
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 1,2 dl Olívaolaj
Előkészítés
A citrom héját egy mozsárban sóval összedolgozzuk, tulajdonképpen citromos sót készítünk, amivel alaposan bedörzsöljük a csirkecombok bőrét és húsos részét is. Porcelánedénybe tesszük a combokat, dobunk alá néhány gerezd fokhagymát, majd az edénybe egy ujjnyi vizet és egy kis sört öntünk.
Előmelegített, 190 °C-os sütőbe tesszük 40–50 percre. Ha letelt az idő, kivesszük a combokat az edényből, a benne összegyűlt szaftot leszűrjük, a combokat rácsra téve tesz-szük vissza a sütőbe, amit 220 °C-ra állítunk. Itt grillezzük tovább a combokat kb. 8–10 percig, amíg ropogós, aranybarna nem lesz. Ha elkészült, pár percig konyha hőmérsékleten pihentetjük, közben foglalkozhatunk a salátával és az öntettel.
A salátával nincs sok dolgunk, a külső leveleket leszedjük, majd mérettől függően négy, esetleg hat cikkbe vágjuk, végül nagyon hideg, akár jeges vízbe áztatjuk, míg sül a csirke. Így felfrissül a saláta, még ropogósabb lesz!
Az öntethez szükség van a csirke szaftjára, amit citromhéjjal, citromlével, rengeteg friss petrezselyemmel, finomra vágott sonkahagymával, borssal és olívaolajjal ízesítünk. Legyen pikáns, friss és kellően citromos! Ha elkészültek a combok, a cikkekre vágott, roppanós fejes salátával tálaljuk, és a combot, illetve a salátát is alaposan meglocsoljunk az olívás-citromos csirkeszafttal. Pillekönnyű, ám még is rendkívül ízes és friss étel!