Créme brulée és créme caramel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Créme brulée és créme caramel image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 40 perc

Hozzávalók

4 Személy
  • Creme brulée

    • 4,5   dl Tejszín
    • 2   dl Tej
    • 8   darab Tojássárgája
    • 90   g Kristálycukor
    • 4   - 5   evőkanál Kristálycukor
    •  
  • Creme Caramell

    • 5   dl Tej
    • 4   darab Tojás
    • 12   dkg Kristálycukor
    • 10   dkg Kristálycukor
    •  

Előkészítés

    Valójában mindkét desszert egy vízgőzben, alacsony hőmérsékleten főzött puding, teljesen ugyanazokkal a hozzávalókkal és mégis teljesen különböző végeredménnyel.

    Vannak dolgok, amik azonban egyeznek: Használhatunk teljesen ugyanolyan formát mindkettőhöz. Itt nem a magasság lesz a lényeg, így egy kicsit laposabb, de szélesebb, sütőálló porcelánedényt (kb. 12 cm) válasszunk.

    A krémek készítésénél ne használjunk habverőt, mert kifejezetten el akarjuk kerülni, hogy levegő kerüljön a pudingalapokba. A bekevert krémet mindkét esetben a formába kerülés előtt le kell szűrjük. A formákat tegyük mindkét krémhez egy hőállótálba, amibe forrásban lévő vizet öntsünk.

    140 fokra előmelegített sütőben „süssük őket készre”, amíg már óvatos rázásra érezhetően megkötöttek, nincs a közepén se remegésük. Ehhez kb. 30 percre lesz szükségünk. A kész formákat hagyjuk kihűlni majd egy éjszakára tegyük őket hűtőbe, mielőtt a tálalást befejezzük.

    Creme brulée
  1. Zsíros tejszín és tojássárgája keveréke fogja nekünk adni a jól kanalazható pudingállagot. A tejet és tejszínt felrakom melegedni és azonnal hozzáadom a cukrot. A 8 tojássárgáját kikeverem spatulával, enyhén sózom, majd hozzáadom a tejet, amiben már maradéktalanul elolvadt a cukor. Kész is van a krémünk mehet a formába.

  2. A kidermedt, kihűtött creme bruleé tetejére kristálycukrot szórunk és egy zsebsárkánnyal a tetejére karamellizáljuk, úgy, hogy az egy egybefüggő, áttörhető réteg legyen.

  3. Creme Caramell
  4. Egy lábosban gesztenyeszínű karamellt készítünk. Amikor a cukrunk már majdnem kész, felrakjuk a tejünket forrni. A tojást tegyük egy keverőtálba és a kristálycukorral keverjük alaposan el. Ráöntünk egy keveset a meleg tejből, elkeverjük, majd utána beleöntjük a maradék tejünket is, és alaposan elkeverjük.

  5. Tűzálló porcelántálba öntsük bele a karamellt, hagyjuk, hogy egy kicsit megdermedjen. Ha megkötött a karamell a porcelántálban ráöntjük a tejes keverékünket.

  6. A kidermedt, kihűtött creme caramelhez egy mélyebb tálat vegyünk, majd egy éles, vékony pengéjű késsel vágjuk körbe az edényt. Egy határozott mozdulattal borítsuk a tányérba. Szét kell terüljön a karamellszósz.