Creme Brulee narancslikőrös karamellel és fagylalttal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Creme Brulee narancslikőrös karamellel és fagylalttal image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

2 Adag
  • Crème brûlée

    • 2   dl Tej
    • 4,5   dl Tejszín
    • 90   g Kristálycukor
    • 4   - 5   evőkanál Kristálycukor
    • 1   nagy csipet
    • 8   darab Tojássárgája
  • Karamell

    • 150   g Kristálycukor
    • 0,4   dl Narancslikőr
    • 2,5   dl narancslé
    • 2   darab Narancs
    • 4   gombóc Crème brûlée jégkrém

Előkészítés

    CRÈME BRÛLÉE Egy nagy fazék vizet forralunk. Közben összekeverjük a tejet, tejszínt, kristálycukrot, sót és tojássárgáját. Pár percet várunk, míg a cukor maradéktalanul feloldódik, majd leszűrjük a keveréket. Fontos, hogy a sárgáját nem szabad kihabosítani a cukorral, mindent csak keverjünk össze! Magas falú porcelántálba teszünk néhány porcelánformát, esetleg laposabb bögréket, majd ezekbe töltjük bele a tejszínes-tojásos keveréket. Ha felforrt a víz, a nagy porcelánedénybe, a krémes edénykék köré öntjük. Fontos, hogy a forró víznek a tejszínes krém szintjéig kell érnie. Előmelegített, 140 °C-os sütőben sütjük 35–45 percig, míg a krém teteje tapintásra kellemesen ruganyos, és nem tapad az ujjunkra. Ha elkészült, azonnal kivesszük a vízfürdőből és a hűtőszekrénybe tesszük, míg kissé lehűl.

    KARAMELL A cukrot gesztenyeszínűre karamellizáljuk, majd ráöntjük a narancslikőrt. Néhány másodpercig sűrítjük, majd hozzáadjuk a narancslevet is. Pár percig lassan forraljuk, míg maradéktalanul elolvad az összes karamell. Hideg vízbe állítjuk, míg kissé lehűl, ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott narancshúst.

    TÁLALÁS A hűvös krém tetejét egyenletesen megszórjuk kristálycukorral, majd konyhai lángszóróval rákaramellizáljuk a cukrot. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy krém ne melegedjen át teljesen! Ha kopogósan szilárd a karamellréteg a tetején, néhány kanál narancsos karamellt teszünk a tetejére egy kanál crème brûlée fagylalt kíséretében. Azonnal fogyasztjuk.