Creme Brulee narancslikőrös karamellel és fagylalttal

Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0perc
Elkészítés 1óra
Creme Brulee narancslikőrös karamellel és fagylalttal image

Hozzávalók

2 Adag
Crème brûlée
2 dl Tej
4.5 dl Tejszín
90 g Kristálycukor
4 evőkanál Kristálycukor
1 nagy csipet
8 darab Tojássárgája
Karamell
150 g Kristálycukor
0.4 dl Narancslikőr
2.5 dl narancslé
2 darab Narancs
4 gombóc Crème brûlée jégkrém

Előkészítés

    CRÈME BRÛLÉE Egy nagy fazék vizet forralunk. Közben összekeverjük a tejet, tejszínt, kristálycukrot, sót és tojássárgáját. Pár percet várunk, míg a cukor maradéktalanul feloldódik, majd leszűrjük a keveréket. Fontos, hogy a sárgáját nem szabad kihabosítani a cukorral, mindent csak keverjünk össze! Magas falú porcelántálba teszünk néhány porcelánformát, esetleg laposabb bögréket, majd ezekbe töltjük bele a tejszínes-tojásos keveréket. Ha felforrt a víz, a nagy porcelánedénybe, a krémes edénykék köré öntjük. Fontos, hogy a forró víznek a tejszínes krém szintjéig kell érnie. Előmelegített, 140 °C-os sütőben sütjük 35–45 percig, míg a krém teteje tapintásra kellemesen ruganyos, és nem tapad az ujjunkra. Ha elkészült, azonnal kivesszük a vízfürdőből és a hűtőszekrénybe tesszük, míg kissé lehűl.

    KARAMELL A cukrot gesztenyeszínűre karamellizáljuk, majd ráöntjük a narancslikőrt. Néhány másodpercig sűrítjük, majd hozzáadjuk a narancslevet is. Pár percig lassan forraljuk, míg maradéktalanul elolvad az összes karamell. Hideg vízbe állítjuk, míg kissé lehűl, ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott narancshúst.

    TÁLALÁS A hűvös krém tetejét egyenletesen megszórjuk kristálycukorral, majd konyhai lángszóróval rákaramellizáljuk a cukrot. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy krém ne melegedjen át teljesen! Ha kopogósan szilárd a karamellréteg a tetején, néhány kanál narancsos karamellt teszünk a tetejére egy kanál crème brûlée fagylalt kíséretében. Azonnal fogyasztjuk.