"Crépe Suzette", a francia palacsinta

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
"Crépe Suzette", a francia palacsinta image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 40 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 3   darab Tojás
    • 300   g Liszt
    • 30   g Kristálycukor
    • 300   g Tej
    • 3,5   - 4   dl Szénsavas víz
    • 90   g Vaj barnítva
    • 3   nagy csipet
  • Narancsszósz:

    • 3   darab Narancs
    • 1   evőkanál narancshéj
    • 2   - 3   dl Narancs leve
    • 10   - 12   dkg Kristálycukor
    • 100   g Vaj kockázva
    • 30   - 40   cl Narancslikőr

Előkészítés

  1. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a vajat, tejet, lisztet és végül az ásványvízzel hígítjuk. Egy nem túl híg, de nem is túl folyós állagú tésztát kell kapjunk. A kész tésztánkat minden esetben hagyjuk fél-1 órát pihenni, hogy a lisztszemek megszívják magukat. Ne tegyük azonban hűtőbe, a benne lévő vaj ott megdermed és nem fogunk tudni vele dolgozni.

  2. Egy palacsintasütőben kezdjük el a palacsintákat kisütni, hogy gyorsabban végezzünk használjunk nyugodtan akár kettőt is. A kész palacsintákat rakjuk egymásra és pár palacsintánként forgassuk meg őket, hogy egyenletesen gőzölögjenek ki.

  3. A palacsintánkat a szebb felével kifele hajtsuk először félbe, majd megint félbe, hogy egy háromszöget kapjunk, így fogunk majd vele tovább dolgozni.

  4. A narancsszószhoz hámozóval vágjunk le a narancs héjából 4-5 csíkot, majd azt vékonyan szeleteljük fel. A fennmaradt narancsokat egy tál fölött filézzük ki, a filéket tegyük kicsit félre.

  5. Egy serpenyőben kezdjük el karamellizálni a cukrot, amikor már gesztenyeszínű, öntsük fel a narancslével, hagyjuk, hogy felforrjon, adjuk hozzá a hideg kockázott vajat és keverjük el, amíg egy fényes mártást nem kapunk. Tegyük bele a narancshéjat, a narancsfiléket majd a meghajtott palacsintákat is. Locsoljuk meg az egészet a narancslikőrrel.