Császármorzsa, almapürével, sárgabaracklekvárral

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Császármorzsa, almapürével, sárgabaracklekvárral image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 50 perc

Hozzávalók

4 Adag
    •   g Császármorzsa
    • 2,49   dl Tej
    • 130   g Liszt
    • 4   darab Tojás
    • 30   g Kristálycukor
    • 1   rúd Vanília
    • 5   dkg Túró áttörve
    •  
    • 0,5   dl Barna Rum
    • 2   - 3   evőkanál Arany mazsola
  • Az almapüréhez:

    • 5   darab Pink Lady alma
    • 1   üveg Irsai Olivér Fehér Bor
    •   ízlés szerint Kristálycukor

Előkészítés

  1. Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk és eltávolítjuk a csumáját. Felöntjük a fehérborral, annyival, ami épphogy ellepi és addig főzzük, amíg a lé gyakorlatilag el nem párolog. Kóstoljuk meg az almánkat, csak akkor használjunk kristálycukrot, ha azt savanykásnak érezzük. Botmixerrel pürésítjük, ízlés szerint lehet teljesen simára, de hagyhatunk is benne akár kisebb-nagyobb rusztikusabb darabokat.

  2. Az aprított aranymazsolát áztassuk be a rumba, amíg áznak, készítsük el a császármorzsa tésztáját. A császármorzsához a tojássárgáját, a tejet, a vanília kikapart magját és az áttört túrót elkeverjük, majd hozzáadagoljuk 2-3 részletben a lisztet és a sót. Összekeverjük a tészta hozzávalóit, amíg egy egynemű, csomómentes masszát nem kapunk. A tojásfehérjét első körben könnyű habbá, majd a kristálycukorral kemény habbá verjük. A fehérje hab 1/3-ával fellazítjuk a tésztánkat, majd a maradék 2/3-ot óvatosan forgatjuk bele, hogy ne törjön össze a fehérjénk.

  3. A sütőnket melegítsük elő 180 fokosra, válasszunk egy serpenyőt, amit majd be tudunk oda tenni. Olvasszunk benne vajat, amikor habzik öntsük bele az egész tésztánkat és várjuk meg, amíg szép aranysárga nem lesz az alja. Betesszük a sütőbe és 5-10 perc alatt a felső felét is megsütjük, illetve megvárjuk, hogy a belseje is megszilárduljon, mozgatható legyen.

  4. Kivéve a sütőből, a tetejét megszórjuk kristálycukorral és a lecsöpögtetett, áztatott mazsolával majd egy tányérra csúsztatjuk. Ráfordítjuk a serpenyőnket (így az eddig felül lévő, az előbb lecukrozott, mazsolás felével lesz lefele) és visszatesszük a tűzre, hogy karamellizáljuk ezt a felét is.

  5. Amikor megolvad és gesztenyeszínű a kristálycukor, két fakanál segítségével evőkanál méretű darabokra szaggatjuk. A „morzsánkat” sárgabaracklekvárral, almapürével és porcukorral tálaljuk.

Tápértékek

kCal 660
Protein (g) 15
Szénhidrát (g) 92
Zsír (g) 9