Csevapcsicsa, kétféle paprika harissza paszta

Mizsei Jani receptvideója
Mizsei Jani receptvideója
Csevapcsicsa, kétféle paprika harissza paszta
Nehézségi fokKözepes
Előkészítés15 perc
Elkészítés1:40 óra

Előkészítés

    Borjú-bárány csevapcsicsa:

  1. A fokhagymát megtörjük, a vizet felrakjuk egy kis lábasba, felforraljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket, és hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni.

  2. A kétféle darált húst összegyúrjuk. A húshoz hozzáadjuk a sót, a fehér borsot, a szódabikarbónát. Összegyúrjuk, hozzáadjuk a fokhagymás vizet, majd legalább 5-8 percig folyamatosan dolgozzuk össze a húst, hogy minél jobban egyben maradjon. 50-60 grammos golyókat formázunk, majd egy pálcikára rányomkodjuk hüvelykujjnyi vastagságúra a csevapot, és kacsazsírral kenegetve faszénen szaftosra sütjük, kb. 4-5 perc alatt (vastagságtól függ). Többször is meg lehet kenegetni kacsazsírral, hogy ne száradjon a hús.

  3. Paprika harissza paszta:

  4. A kápia paprikát feketére grillezzük, egy tepsibe tesszük, lefóliázzuk és hagyjuk 5-10 percig, hogy bevizesedjen, és könnyebben ledobja a héját. A héját levesszük, magházát kivágjuk, a fehér ereket is, mert azt mozsárban nem lehet szétnyomni.

  5. Erős parázs felett, egy serpenyőben a fűszereket (a fűszerpaprikán kívül mindet) picit lepirítjuk, addig amíg nem kezdjük el érezni az illatukat. Mozsárba tesszük, összezúzzuk.

  6. A chilipaprikát kimagozzuk, erezetét kivágjuk, apróra vágjuk. A fokhagymát szeletekre vágjuk, kevés 180-190 fokos olajban aranybarnára sütjük, leszűrjük és itatós papíron hagyjuk lecsepegni.

  7. Az olajba beleturmixoljuk a csilit és a fokhagymát.

  8. A sült, héjtalanított kápia paprikát a mozsárba tesszük a megtört fűszereinkhez. A chilis olajunkat szakaszosan öntögetve rá, összezúzzuk, pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a füstölt fűszerpaprikát, sózzuk, azt is beledolgozzuk, a legvégén pedig hozzáadjuk a citrom héját, illetve a levét is. Elkeverjük, üvegbe tesszük, légmentesen lezárjuk, és használatig hűtőben tároljuk.

  9. Padlizsános paprika harissza paszta

  10. A padlizsánt grillen feketére sütjük, befóliázzuk, majd megpucoljuk. Apróra „összedaráljuk” egy késsel. Összekeverjük a paprika harissza pasztával, majd ízesítjük (sózzuk, borsozzuk).