Csirke bontása a szárnyától a combjáig

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Csirke bontása a szárnyától a combjáig image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 20 perc
Elkészítés 0 perc

Hozzávalók

6 Személy
    •   Egész csirke

Előkészítés

    Az egész csirke számtalan módon előkészíthető és szétbontható. Fantáziánk szerint szedhetjük részeire, vagy éppen szigorú szabályokat is követhetünk, ha nagyon pontos receptúrából dolgozunk.

    Korábbi séftippben látható két különböző csirkebontási mód, illetve a mostani főzősuliban egy, a korábbiakban tanultakra épülő, harmadik csirkedarabolási módozattal is megismerkedünk.

  1. Egy darab egész csirke és egy csontozásra vagy halfilézésre alkalmas éles kés fog csupán kelleni az első leckéhez. A darabolást az ízületek megmozgatásával kezdjük, hogy csontozáskor könnyebb dolgunk legyen. Először a szárnyat vágjuk le, úgy, hogy a vastagabb-húsosabb szárnyfal a csirkemell része maradjon, ügyeljük arra, hogy ne vágjunk bele a csontba és az ízületbe, hanem azok mentén haladjunk.

  2. Következik a comb! Bőrmentén elkezdjük vágni a csirkét és fejtjük le a testről a combot. A far-háton lévő, jellegzetes kis gömbölyű húst másnéven "sot-l'y-laisse”-t (ejtsd szotaléz) szintén levágjuk a testről a combbal együtt. Jöjjön a mell! Pontosan a mellcsont mellett vágjuk le a húst, amikor pedig a szárnytőhöz érünk, ügyeljünk, hogy az is a mellen maradjon.

  3. A megmaradt mellcsontot és far-hátat ketté bontjuk, majd tovább daraboljuk kisebb darabokra, ami tökéletes alapanyaga lesz a barna alaplének.