Csirke fricassée gombával & zöldségekkel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Csirke fricassée gombával & zöldségekkel image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 35 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 4   darab Csirkecomb alsó és felső
    • 2   dl Tokaji Amethyst Furmint Fehérbor
    • 4   - 5   dl 30% Tejszín
    • 100   g Liszt
    • 2   l Csirkealaplé
  • A Lidl Piac kínálatából:

    • 1   szál Sárgarépa
    • 300   g Gomba vegyesen
    • 1   kis fej Brokkoli
    • 4   - 5   fej Salottahagyma
    • 3   - 4   gerezd Fokhagyma
    • 1   darab citrom
    • 1   köteg Kakukkfű (friss)

Előkészítés

    A fricassée egy ragu, ami könnyedebb mártásban van, mint egy pörkölt, de tartalmasabb a szaftja, mint egy levesnek. A két fő alapszabály, hogy a húsunkat minden esetben le kell pirítanunk, és a főzéshez használjunk alaplevet. Mivel nem készítünk sűrű pörköltalapot a szaftunk sűrítéséhez használni fogunk egy kevés lisztet, amiben az egész folyamat elején, a pirítása előtt kell beforgassuk a csirkénket. Ez a fogás igazi komfortétel, akár a húst, akár a zöldségeket is lecserélhetjük benne, legjobb, ha a szezon szerint választunk. Mindig csak arra figyeljünk, hogy a különböző zöldségeknek különböző főzési idő kell, így azokat ilyen sorrendben tegyük a fricassée-ba. Az igazán mélyízű raguért válasszunk öntöttvas edényt, abban állítsuk össze a fogást, és a 170 fokra előmelegített sütőben fejezzük be.

  1. A lisztbe forgatotott, sózott-borsozott csirkét zsiradékon alaposan pirítsuk körbe, majd vegyük ki és tegyük félre.

  2. A visszamaradt pörzsanyagra tegyük rá az aprított salottahagymát, vékonyra szeletelt fokhagymát, és öntsük fel a fehérborral. Hagyjuk pár percet redukálódni.

  3. Addig vágjuk karikákra a sárgarépát, a gombákat nagyobb cikkekre, a brokkolit szedjük kisebb rózsákra. Először adjuk a hagymás alaphoz a sárgarépát, adjunk neki 3-4 perc egérutat.

  4. Adjuk hozzá a gombát, és tegyük bele vissza a csirkét is. Öntsük fel az alaplével és tejszínnel, és várjuk meg amíg felforr a levünk.

  5. Ezalatt melegítsük elő a sütőt. Amikor felforrt a levünk, dobjuk bele a brokkolirózsákat, pár szál kakukkfüvet és fedővel együtt tegyük a tálat a sütőbe további 20-25 percre, vagy, amíg a csirkénk megpuhul.

  6. A ragut pár csepp citromlével frissítsük tálalás előtt.

Tápértékek

kCal 787
Zsír (g) 40
Szénhidrát (g) 44
Protein (g) 52