Csirkepörkölt gombákkal és burgonyával, bográcsban

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Csirkepörkölt gombákkal és burgonyával, bográcsban image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 40 perc
Elkészítés 2:20 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 1   doboz Csirkepörköltcsomag
    • 4   - 5   fej Vöröshagyma
    • 2   - 3   gerezd Fokhagyma, finomra aprítva
    • 1   evőkanál Darált erős paprika
    • 1   darab Paradicsom forrázva héj nélkül
    • 1   darab Hegyes erős paprika
    • 1   dl Rozé bor
    • 10   - 15   dkg Sertészsír
    • 300   g Burgonya
    • 400   g Csiperkegomba
    •   Tejföl
    •   Kenyér
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint Fűszerpaprika

Előkészítés

  1. A bográcshoz tüzet rakunk nagy mennyiségű keményfából. Megvárjuk, míg parázs keletkezik, csak ezután kezdjük a főzést. Addig mindent elő tudunk készíteni. A bográcsba beletesszük a zsírt és a parázs fölé tesszük. (Kisebb fadarabokat teszünk a parázsra, hogy életben tartsuk, valamint minimális kis tüzecske engedélyezett.) Megvárjuk, míg a zsír felhevül és beletesszük a finomra vágott hagymát, majd szép lassan, nem túl gyorsan aranysárgára fonnyasztjuk. Erre szánjuk legkevesebb 30-40 percet, közben egyszer-kétszer vizet is adunk hozzá! Amíg a hagymát pirítjuk-pároljuk, a csirkedarabokat alaposan besózzuk és hagyjuk pihenni.

  2. Ha szépen megdinsztelődött a hagyma, hozzáadunk egy fej paradicsomot és egy hegyes erős paprikát igen apróra vágva, egy kevés fokhagymát és erős darált paprikát, valamint öntünk bele egy deciliter rozébort is!
    Alaposan átpirítjuk, a bort elpárologtatjuk. Öntünk bele egy kevés vizet, ilyenkor feljön a zsír a tetejére, ezt meghintjük fűszerpaprikával. Ha felforrt, beletesszük az alapba a csirkerészeket. Várunk pár percet, míg kissé megpirul és levet enged. Ha ez megtörtént, annyi vizet adjunk hozzá, hogy éppen ellepje a csirkéket és ezt tartsuk is így! Ügyeljünk a sózásra, célszerű az elején belőni a kívánt ízt, hogy ebben az ízes lében készüljön el a csirke! Szépen lassan, kellemesen rotyogtassuk, míg a csirke megpuhul, közben apránként öntögetve tartsuk a szaft szintjét, és a bográcsot forgatva kevergessük, ne fakanállal! Csirkétől függ, de kb. 60-80 perc alatt el is szokott készülni.

  3. Az utolsó 20 percben adjuk hozzá a gombát és a kisebb cikkekre vágott burgonyát is, ezekkel fejezzük be a főzést.
    Ha elkészült, azonnal tálalunk is! Kovászos uborka vagy uborkasaláta a legjobb savanyúság hozzá, illetve egy nagy szelet parasztkenyér!
    Ha van konyha a közelben, és egy segítőnk is, szarvacskatésztát és galuskát is készíthetünk hozzá! A nagy kanál tejfölt se felejtsük el!