Előkészítés
- A bográcshoz tüzet rakunk nagy mennyiségű keményfából. Megvárjuk, míg parázs keletkezik, csak ezután kezdjük a főzést. Addig mindent elő tudunk készíteni. A bográcsba beletesszük a zsírt és a parázs fölé tesszük. (Kisebb fadarabokat teszünk a parázsra, hogy életben tartsuk, valamint minimális kis tüzecske engedélyezett.) Megvárjuk, míg a zsír felhevül és beletesszük a finomra vágott hagymát, majd szép lassan, nem túl gyorsan aranysárgára fonnyasztjuk. Erre szánjuk legkevesebb 30-40 percet, közben egyszer-kétszer vizet is adunk hozzá! Amíg a hagymát pirítjuk-pároljuk, a csirkedarabokat alaposan besózzuk és hagyjuk pihenni.
- Ha szépen megdinsztelődött a hagyma, hozzáadunk egy fej paradicsomot és egy hegyes erős paprikát igen apróra vágva, egy kevés fokhagymát és erős darált paprikát, valamint öntünk bele egy deciliter rozébort is! Alaposan átpirítjuk, a bort elpárologtatjuk. Öntünk bele egy kevés vizet, ilyenkor feljön a zsír a tetejére, ezt meghintjük fűszerpaprikával. Ha felforrt, beletesszük az alapba a csirkerészeket. Várunk pár percet, míg kissé megpirul és levet enged. Ha ez megtörtént, annyi vizet adjunk hozzá, hogy éppen ellepje a csirkéket és ezt tartsuk is így! Ügyeljünk a sózásra, célszerű az elején belőni a kívánt ízt, hogy ebben az ízes lében készüljön el a csirke! Szépen lassan, kellemesen rotyogtassuk, míg a csirke megpuhul, közben apránként öntögetve tartsuk a szaft szintjét, és a bográcsot forgatva kevergessük, ne fakanállal! Csirkétől függ, de kb. 60-80 perc alatt el is szokott készülni.
- Az utolsó 20 percben adjuk hozzá a gombát és a kisebb cikkekre vágott burgonyát is, ezekkel fejezzük be a főzést. Ha elkészült, azonnal tálalunk is! Kovászos uborka vagy uborkasaláta a legjobb savanyúság hozzá, illetve egy nagy szelet parasztkenyér! Ha van konyha a közelben, és egy segítőnk is, szarvacskatésztát és galuskát is készíthetünk hozzá! A nagy kanál tejfölt se felejtsük el!