Egy nagy serpenyőben vagy paella tálban felhevítjük az olajat, és a megsózott-borsozott csirkedarabokat mindkét oldalukon erősen körbepirítjuk. Kivesszük, és melegen tartjuk egy alufóliával. A visszamaradt zsiradékban üvegesre dinszteljük a finomra vágott hagymát, a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot és a pirospaprikát, majd felöntjük az alaplével. Ezután megy bele egy kis babérlevél is. Ínyencek használhatnak sáfrányt vagy kurkumát is.
Visszatesszük a csirkét. Kb. 20 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, a rizst, és elkeverjük. Ezt követően viszont semmiképpen nem kevergetjük, inkább az egész edényt óvatosan forgatjuk, egyben mozgatjuk. Kb. 20-30 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és beszívja az összes folyadékot. A főzés felénél hozzáadjuk az articsókát, nagyobb darabokra vágva.