Előkészítés
- A fánkhoz alap kelt tésztát készítünk – a lisztet és a sót egy tálba szitáljuk
- Egy bögrében a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a morzsolt friss élesztőt – letakarva felfuttatjuk. Ha az élesztő felfutott, a keveréket hozzáöntjük a liszthez.
- Hozzáadjuk a tojássárgákat, és elkezdjük a dagasztást. Néhány perc után hozzáöntjük az olvasztott vajat és a rumot is – majd tovább dagasztjuk a tésztát. A kész tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órát pihentetjük, amíg a duplájára kel.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tetszőleges formára kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat ismét letakarjuk, és hagyjuk másodszorra is megkelni.
- Az olajat felforrósítjuk, és óvatosan beletesszük a megkelt fánkokat. Az első oldal sütéséhez fedőt is tegyünk a serpenyőre – így a kelés során keletkező gőz bent marad, és szépen megemeli a tésztát. A másik oldalát is aranybarnára sütjük, majd kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A töltelékeket – azaz a mogyorókrémet, a pisztáciakrémet, a lekvárt habzsákba rakjuk, és megtöltjük velük a fánkokat. Fontos, hogy ne töltsük túl őket!
- Elkészítjük a mázat: a porcukrot, a tojásfehérjét és a citromlevet egy edénybe tesszük. Vízgőz felett folyamatos keverés mellett addig melegítjük, amíg „csípős” nem lesz – vagyis, ha belemártjuk az ujjunkat, enyhén csípő érzést ad. Levesszük a tűzről, és különféle színekre színezzük a mázat. A fánkokat belemártjuk a színes mázba, megszórjuk cukordísszel, és megvárjuk, amíg teljesen megdermed.