Diós-kéksajtos házi gnocchi, zöldségekkel
Hozzávalók
-
- 500 g Héjában sült burgonya
- 2 evőkanál Vaj
- 2 darab Tojássárgája
- 10 - 15 dkg Finomliszt
- 2 evőkanál Búzadara
- 2 kávéskanál Só
- ízlés szerint Szerecsendió
- 1 nagy marék Brokkoli
- 1 nagy marék Gomba vegyesen
- 1 nagy marék Bébispenót
- 1 darab Póréhagyma
- 200 g Kéksajt
- 4 - 5 evőkanál Pörkölt dió
- 1 csipet Szerecsendió
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 1 evőkanál Olívaolaj
- 0,5 evőkanál Gnocchi főzőleve
Előkészítés
A burgonyát megmosva, héjában, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített 180 fokos sütőben vajpuhára, ráncosra sütjük. Még forrón meghámozzuk és áttörjük finomszűrőn. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, sót, szerecsendiót, vajat, búzadarát, a liszt felét és összegyúrjuk. Ha szükséges, még annyi lisztet adunk hozzá, hogy az elváljon a deszkától.
Ha kész a tészta, 2 cm átmérőjű kígyókat sodrunk belőle és késsel ugyancsak 2 cm-es darabokra vágjuk. Majd ovális gömbölyded formákká sodorjuk és egy felfordított villán csíkozott formát adunk a gnocchinak.
Ha elkészültünk, frissen főzzük ki, de kopogósra fagyasztva is remekül eltartható a fagyasztóban is.
Forró serpenyőben pirítjuk a póréhagymát kevés olívaolajon, majd rádobjuk a gombát és a nyers brokkolit, ezt is átpirítjuk, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Utolsó pillanatban jöhet a paraj, ami, ha összeesett, kezdhetjük is kifőzni a gnocchit.
Gyöngyöző sós vízben főzzük, míg az összes szem feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal a zöldségre dobjuk, azonnal rámorzsoljuk a kéksajtot és meglocsoljuk a főzővízzel.
Ha elolvadt a sajt és krémesen bevonja a mártás a gnocchit, tálalhatunk is.
Tetejére pörkölt, durva diót szórjunk!