Egészben és szeletelve sült kacsa- és libamáj

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Egészben és szeletelve sült kacsa- és libamáj image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 45 perc

Hozzávalók

2 Adag
  • 2   darab Kacsamáj vagy libamáj
  •   Kacsazsír
  •  
  •   frissen őrölt bors
 • A Lidl Piac kínálatából:

  • 5   - 6   darab Fokhagymagerezd
  • 1   - 2   szál Kakukkfű

Előkészítés

 1. A foie gras a libamáj francia elnevezése. Egy nem mindennapi csemege, egy igazán különleges alapanyag, nem feltétlen a hétköznapokra, de akár azokra is. Meg kell tanulni jól elkészíteni, hogy bármikor, amikor úgy döntünk, magabiztosan álljunk neki.

 2. Süthetjük egészben vagy szeletben, és választhatjuk a liba- és a kacsamájat is; a technológia nem változik.

 3. Ha sütjük, a máj minden esetben legyen hideg, közvetlenül a hűtőből dolgozzunk vele, ugyanis a nagyon magas zsírtartalma miatt minél melegebb, annál nehezebb lesz bánni vele.

 4. Ha a májunk két lebenyből áll, ezeket válasszuk szét egymástól és így süssük meg őket. Ha egészben sütjük szükségünk lesz a sütőre is, azt 170 fokra melegítsük elő.

  Sütéshez nem kell zsiradékot használnunk, mert elegendő fog belőle kisülni, ha mégis úgy érezzük, hogy adnánk hozzá, használjunk 1-2 evőkanál kacsazsírt.

 5. Közvetlen sütés előtt a májak mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk.

 6. Soha ne süssük a májakat teljesen keményre, belül még lágy kell legyen, és sütés után ugyanúgy pihentessük rácson, mintha steaket sütnénk.

 7. A szeletek vastagsága legyen legalább egy ujjnyi, akkor is, ha szeletben sütjük, és akkor is, ha később, az egészben sült májat szeleteljük.

 8. Egészben sütés
 9. A kacsamájat a forró serpenyőben az egyik oldalán megpirítjuk, dobunk mellé pár gerezd fokhagymát, pár szál kakukkfüvet és locsolgatjuk pár percig a máj kisülő zsírjával. Fordítsuk meg és tegyük be a májat az előmelegített sütőbe. Mérettől függően hagyjuk bent 5-10 percig, majd tegyük ki egy rácsra pihenni, rajta a fokhagymával és a kakukkfűvel, takarjuk le fóliával, majd szeleteljük fel vastagon.

 10. Szeletben sütés
 11. A kacsamájakat szeleteljük fel vastagon, és a forró serpenyőben mindkét oldalán pirítsuk le. Dobjuk mellé az aromatizáló fűszereket és locsolgassuk a kisülő zsírral. Vegyük ki rácsra pihenni és hagyjuk ott 5-6 percet. Utána már tálalhatjuk is.