A karfiol külső leveleinek és a torzsának egy részét vágjuk le, de úgy, hogy mindkettőből maradjon egy kicsi, azzal együtt fogjuk főzni (a végén a karamellizálódott levelek a legfinomabbak). Keressünk egy akkora lábast, amiben kényelmesen elfér majd az egész karfiolfej. Töltsük meg a lábast vízzel, és forraljuk fel. A vízbe tegyünk gazdagon sót és kb. 3 dkg vajat. Helyezzük a forró, sós, lobogó vízbe az egész karfiolt. Főzzük kb. 15 percig, vagy addig, amíg egy éles kést könnyen bele tudunk szúrni. Közben kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő a legforróbb fokozatra, 230-250 Celsius-fokra.
Egészben sült karfiol & társai
Hozzávalók
-
- 1 darab Karfiol
- 3 dkg Vaj
- 2 evőkanál Só
- 3 evőkanál Olívaolaj
-
Tálaláshoz:
- 2 dl joghurt
- 1 darab citrom
- 1 késhegy Kurkuma
- 1 darab Kígyóuborka
- 3 darab Paradicsom
- ízlés szerint Olívaolaj
- 3 darab Lilahagyma
- ízlés szerint Ecet
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint bors
- 1 darab citrom
- 1 darab Narancs
- 1 darab Grapefruit
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 darab Gránátalma
Előkészítés
Szűrőkanállal emeljük ki a karfiolt, majd konyhai papírtörlővel itassuk le, amennyire csak tudjuk. (A főzővizet ne öntsük ki, zseniális, kellemes ízű alaplevünk lett, simán készíthetünk belőle azonnal egy levest). Az előfőzött karfiolfejet helyezzük egy sütőpapírral borított tepsire. Locsoljuk meg 2-3 evőkanál olívaolajjal. Tegyük be a sütőbe, és süssük 35 percig. Ezt persze érdemes kitapasztalni, a pontos sütési idő sütőfüggő. Akkor jó, amikor egyenletesen megpirult, és egy-két sötétebb, karamellizált folt is van rajta. Szobahőmérsékleten tálaljuk, egyben, rusztikusan, pl. deszkán. Mellé különböző kiegészítőket adunk: citromos-kurkumás joghurtot, petrezselymes citrus salsát (kifilézett, apróra vágott citrom, lime, pink grapefruit, kis olívaolajjal, petrezselyemmel összeforgatva), apróra vágott uborkát, paradicsomot, gránátalma magokat.