Egészben sült krémes padlizsán paradicsomsalsával, ropogós krutonnal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Egészben sült krémes padlizsán paradicsomsalsával, ropogós krutonnal
Nehézségi fokKözepes
Előkészítés20:00 óra
Elkészítés30 perc

Előkészítés

  1. A padlizsánt félbevágjuk, belső felét négyzetalakban bevagdossuk és egy kis aprított fokhagyma, gyömbér, citromhéj, kakukkfű, olívaolaj, juharszirup és szójaszósz keverékkel bedörzsöljük. Sózzuk-borsozzuk, egy tepsibe sütőpapírt rakunk és előmelegített 200 fokos sütőben, nem siettetve, vajpuhára, krémesre sütjük.

  2. Míg sül a padlizsán, elkészítjük a paradicsomsalsát: A koktélparadicsomokat negyed kis cikkekre aprítjuk és sózzuk- borsozzuk. Egy szűrőre tesszük, hogy a leve nagyrésze kicsepegjen.

  3. Finomra aprítjuk a lila hagymát, fokhagymát, uborkát, csicseriborsót, mentát, koriandert, petrezselymet és a csípős, savanyított jalapeno paprikát is.

  4. A kicsepegett, koncentrált paradicsomhoz adunk minden aprított összetevőt, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajat öntünk rá és alaposan elkeverjük.

  5. A bagettet éles kenyeres késsel a lehető legvékonyabbra szeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire téve sózzuk, borsozzuk, majd olívaolajjal meglocsolva a padlizsán mellé tesszük a sütőbe és ropogósra, aranybarnára sütjük.

  6. Kb. 30 perc elteltével, ha egy villa ellenállás nélkül siklik a padlizsán húsába, a sütőt grillfokozatra állítjuk és picit rápirítunk. (Közben a krutonokat kivesszük.)

  7. A sült, forró, krémes padlizsán tetejére halmozzuk a salsát, amit megtűzdelünk sűrűn a ropogós bagettszeletekkel.

  8. Azonnal fogyasztjuk ezt a könnyű, nyári zöldséges fogást.