Egészben sült krémes padlizsán paradicsomsalsával, ropogós krutonnal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Egészben sült krémes padlizsán paradicsomsalsával, ropogós krutonnal image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 20 óra
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

2 Személy
    • 1   darab Rusztikus bagett
    • 2   darab Padlizsán
    • 1   gerezd Fokhagyma aprítva
    • 1   kávéskanál Gyömbér
    • 0,5   darab Citromhéj
    • 3   - 4   szál Kakukkfű
    • 0,5   dl Olívaolaj
    • 2   evőkanál Szójaszósz
    • 1   evőkanál juharszirup
  • Paradicsomsalsa:

    • 200   g koktélparadicsom
    • 1   kisebb darab Lila hagyma apróra vágva
    • 1   gerezd Fokhagyma aprítva
    • 1   darab Snackuborka
    • 3   - 4   evőkanál Csicseriborsó-konzerv
    • 1   köteg menta
    • 1   köteg Koriander
    • 1   köteg Petrezselyem
    • 2   evőkanál Savanyított jalapeno paprika
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint frissen őrölt bors
    •   ízlés szerint Olívaolaj

Előkészítés

  1. A padlizsánt félbevágjuk, belső felét négyzetalakban bevagdossuk és egy kis aprított fokhagyma, gyömbér, citromhéj, kakukkfű, olívaolaj, juharszirup és szójaszósz keverékkel bedörzsöljük. Sózzuk-borsozzuk, egy tepsibe sütőpapírt rakunk és előmelegített 200 fokos sütőben, nem siettetve, vajpuhára, krémesre sütjük.

  2. Míg sül a padlizsán, elkészítjük a paradicsomsalsát: A koktélparadicsomokat negyed kis cikkekre aprítjuk és sózzuk- borsozzuk. Egy szűrőre tesszük, hogy a leve nagyrésze kicsepegjen.

  3. Finomra aprítjuk a lila hagymát, fokhagymát, uborkát, csicseriborsót, mentát, koriandert, petrezselymet és a csípős, savanyított jalapeno paprikát is.

  4. A kicsepegett, koncentrált paradicsomhoz adunk minden aprított összetevőt, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajat öntünk rá és alaposan elkeverjük.

  5. A bagettet éles kenyeres késsel a lehető legvékonyabbra szeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire téve sózzuk, borsozzuk, majd olívaolajjal meglocsolva a padlizsán mellé tesszük a sütőbe és ropogósra, aranybarnára sütjük.

  6. Kb. 30 perc elteltével, ha egy villa ellenállás nélkül siklik a padlizsán húsába, a sütőt grillfokozatra állítjuk és picit rápirítunk. (Közben a krutonokat kivesszük.)

  7. A sült, forró, krémes padlizsán tetejére halmozzuk a salsát, amit megtűzdelünk sűrűn a ropogós bagettszeletekkel.

  8. Azonnal fogyasztjuk ezt a könnyű, nyári zöldséges fogást.