A padlizsánt félbevágjuk, belső felét négyzetalakban bevagdossuk és egy kis aprított fokhagyma, gyömbér, citromhéj, kakukkfű, olívaolaj, juharszirup és szójaszósz keverékkel bedörzsöljük. Sózzuk-borsozzuk, egy tepsibe sütőpapírt rakunk és előmelegített 200 fokos sütőben, nem siettetve, vajpuhára, krémesre sütjük.
Egészben sült krémes padlizsán paradicsomsalsával, ropogós krutonnal
Hozzávalók
-
- 1 darab Rusztikus bagett
- 2 darab Padlizsán
- 1 gerezd Fokhagyma aprítva
- 1 kávéskanál Gyömbér
- 0,5 darab Citromhéj
- 3 - 4 szál Kakukkfű
- 0,5 dl Olívaolaj
- 2 evőkanál Szójaszósz
- 1 evőkanál juharszirup
-
Paradicsomsalsa:
- 200 g koktélparadicsom
- 1 kisebb darab Lila hagyma apróra vágva
- 1 gerezd Fokhagyma aprítva
- 1 darab Snackuborka
- 3 - 4 evőkanál Csicseriborsó-konzerv
- 1 köteg menta
- 1 köteg Koriander
- 1 köteg Petrezselyem
- 2 evőkanál Savanyított jalapeno paprika
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint Olívaolaj
Előkészítés
Míg sül a padlizsán, elkészítjük a paradicsomsalsát: A koktélparadicsomokat negyed kis cikkekre aprítjuk és sózzuk- borsozzuk. Egy szűrőre tesszük, hogy a leve nagyrésze kicsepegjen.
Finomra aprítjuk a lila hagymát, fokhagymát, uborkát, csicseriborsót, mentát, koriandert, petrezselymet és a csípős, savanyított jalapeno paprikát is.
A kicsepegett, koncentrált paradicsomhoz adunk minden aprított összetevőt, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajat öntünk rá és alaposan elkeverjük.
A bagettet éles kenyeres késsel a lehető legvékonyabbra szeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire téve sózzuk, borsozzuk, majd olívaolajjal meglocsolva a padlizsán mellé tesszük a sütőbe és ropogósra, aranybarnára sütjük.
Kb. 30 perc elteltével, ha egy villa ellenállás nélkül siklik a padlizsán húsába, a sütőt grillfokozatra állítjuk és picit rápirítunk. (Közben a krutonokat kivesszük.)
A sült, forró, krémes padlizsán tetejére halmozzuk a salsát, amit megtűzdelünk sűrűn a ropogós bagettszeletekkel.
Azonnal fogyasztjuk ezt a könnyű, nyári zöldséges fogást.