Egészben sült tengeri durbincs langyos grillezett-pácolt zöldségekkel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Egészben sült tengeri durbincs langyos grillezett-pácolt zöldségekkel
Nehézségi fokKönnyű
Elkészítés45 perc

Előkészítés

    Grillezett-pácolt zöldségek:

  1. A cukkinit és a padlizsánt karikákra, a paprikát nagyobb darabokra, a hagymát cikkekre, a gombákat csak félbe vagdossuk. Egy nagy méretű, tűzforró serpenyőben kevés olíván süssük a zöldségek minden oldalát szép pirultra, és tegyük őket félre, ha végeztünk. Ha megsütöttük, tegyük egy nagy méretű keverőtálba, és ízesítsük gazdagon frissen őrölt borssal, aprított fokhagymával, nagyobbra tépkedett bazsalikomlevelekkel és egy kis balzsamecettel, majd gazdagon öntözzük meg olívaolajjal! Langyosan az igazi, de hűtőben is napokig tárolhatjuk.

  2. Egészben sült durbincs:

  3. Győződjünk meg róla, hogy nincs maradék pikkely a halon, majd a hasüreget és a bőrét is alaposan sózzuk be, egy-egy citromkarikát pedig tegyünk a hasüregbe. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyük rá a halakat, locsoljuk meg egy kis olívával és tűzforróra előmelegített, 220-250 fokos sütőben süssük 8-12 percet, míg puha lesz a belseje. Nem szükséges mérni az időt, nyolc perc elteltével ha megszúrjuk halat egy kiskéssel, érezni fogjuk, hogy elkészült-e: ha ellenállás nélkül siklik a kés a halba, elkészült. Ha elkészült a hal, könnyedén tudjuk az első filét egy kés segítségével lefejteni a csontról. A második filéhez csak fogjuk meg a hal fejét és/vagy a farkát és csak emeljük le a húsról. Tetszés szerint langyos vagy a hűvös zöldségekkel és friss citromlével fogyasztjuk.

  4. Tipp:

  5. Fontos, hogy a zöldségeket csak frissen, fogyasztás előtt sózzuk, hogy a tárolás során ne vonja ki a nedvességet a só!