Egészben sült tengeri sügér tavaszi zöldfűszermártással

Egészben sült tengeri sügér tavaszi zöldfűszermártással image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 40 perc

Hozzávalók

2 Adag
    • 2   darab Tengeri sügér
    •   ízlés szerint Olívaolaj
    • 1   darab citrom
    • 1   csomag Zöld spárga
    • 2   csokor Retek
    •   Zöldfűszermártás
    • 3   dl Tejföl
    • 2   csokor Petrezselyem
    • 1   csokor Kapor
    • 1   csokor Snidling aprítva
    • 2   - 3   levél Medvehagyma
    • 3   evőkanál Majonéz
    • 2   darab Főtt tojás
    • 2   kisebb darab Csemegeuborka
    • 1   gerezd Fokhagyma, reszelve
    • 1   darab Citrom leve és héja
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors

Előkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. A halat konyhai papírtörlővel leitatjuk, majd kívül-belül sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, a hasába citromkarikákat helyezünk. Egy sütőpapírral borított tepsire tesszük. A spárgát megpucoljuk és félbevágjuk, a retket szintén félbevágjuk.

  2. A hal köré szórjuk mindkét zöldséget, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd 20 perc alatt megsütjük, együtt a halat és a zöldségeket. Közben elkészítjük a mártást: egy nagy kancsóba vagy tálba öntjük a tejfölt. Az összes fűszernövényt durvára aprítjuk, majd a tejfölhöz adjuk. Botmixerrel simára pürésítjük. Ettől szép, pisztáciazöld lesz.

  3. A botmixer nem viszi teljesen homogénre, a fűszernövények apró, finom rostjai láthatóak és érezhetőek maradnak. Hozzáadjuk a majonézt, a két felkockázott főtt tojást, a csemegeuborkát, a reszelt fokhagymát, citromlevet, héjat és a csipet porcukrot. Sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel pürésítjük. A kész mártásban beállítjuk az ízeket (só, bors, citromlé).