Egy pohárnyi epres álom fehér csokoládéval

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Egy pohárnyi epres álom fehér csokoládéval image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 40 perc

Hozzávalók

6 Adag
  • Pisztáciás piskóta:

    • 3   darab Tojássárgája
    • 3   darab Tojásfehérje
    • 10   dkg Kristálycukor
    • 6   dkg Liszt
    • 6   dkg Pisztácia
    •   nagy csipet
  • Eperszirup:

    • 3   dl Tokaji Amethyst Szamorodni
    • 4   - 6   csepp Citrom és narancs leve
    • 0,5   darab Citrom és narancs héja
    • 5   dkg Fagyasztott eper
    • 1   evőkanál Méz
  • Eperragu:

    • 200   g Fagyasztott eper
    • 500   ml Víz
    • 100   g Kristálycukor
  • Eperhab:

    • 500   g Friss eper
    • 500   g Tejszín kemény habbá verve
    • 5   darab Lapzselatin
    • 150   g Kristálycukor
    • 0,5   darab Citrom leve
    • 1   darab Vaníliarúd
  • Összeállításhoz:

    •   Friss eper
    •   Hántolt pisztácia
    •   Fehér csokoládé

Előkészítés

    Pisztáciás piskóta:
  1. A piskótához a tojássárgáját az egy csipet sóval a cukor felével elektromos habverővel fehéredésig habosítjuk. Ha elkészültünk, félretehetjük.

  2. A tojásfehérjét a másik csipet sóval elkezdjük habbá verni, mikor már félig kemény a hab, hozzáadjuk a cukor másik felének egy részét! Tovább habosítjuk és apránként adagoljuk a cukrot.

  3. Mikor már elfogyott a cukor és habunk fényes, kemény, elkészültünk. A tojássárgájás masszát hozzáforgatjuk óvatosan a fehérjehabhoz és miközben óvatosan kevergetjük, hozzá szitáljuk a lisztet és az őrölt pisztáciát. Sima, könnyű légies masszát kell kapjunk.

  4. Egy kisebb méretű tepsi aljára szabunk egy tökéletesen passzoló sütőpapírt, ügyeljünk, hogy a sarkai se gyűrődjenek meg!

  5. Beletesszük a masszát és egyenletesen elsimítjuk. 180 fokos előmelegített sütőben sütjük 10 percig.

  6. Ha elkészült, még forrón körbe vágjuk a piskótát és kivesszük a tepsiből, konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

  7. Eperszirup:
  8. A kiolvadt epret villával összetörjük, majd felöntjük a borral. Pár csepp citrom- és narancslevet adunk hozzá, ízesítjük egy kis citrom- és narancshéjjal, mézzel.

    Tűzre tesszük és felforraljuk. Pár percig forraljuk, míg a bor egy része elpárolog. Ha kész, hagyjuk kihűlni, félretéve pihentetjük.

  9. Eperragu:
  10. A fagyos, de már kiolvadt epret a vízzel és cukorral felfőzzük kb. 10-15 percig, míg sűrű, intenzív eperízű és színű dzsem készül belőle. Míg ez megtörténik, érdemes felkockázni a friss epret és félretenni. Ha elkészült a dzsemszerű eperpürénk, finomszűrőn átpasszírozzuk és míg meleg, hozzá adjuk az idő közben kockákra vágott friss epret, hogy kapjon egy minimális hőt. Ha elkészült, félretehetjük.

  11. Eperhab:
  12. Az epret felaprítjuk és a cukorral, citrom levével és a vanília kikapart magjával, magházával rövid ideig forraljuk. Ha az eper levet engedett és összeesett, kézi turmix-szal alaposan pürésítjük.

  13. Visszatesszük az edénybe, egyet forralunk rajta és hozzá adjuk az idő közben hideg vízben áztatott zselatinlapokat. Simára keverjük, hagyjuk teljesen lehűlni, ami legkevesebb mint 4 óra, de jobb, ha egy éjszaka.

  14. A megpihent, enyhén zselés állagú eperalapot újra simára turmixoljuk és a kemény habbá vert tejszínhabbal összeforgatjuk. Csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük a kész eperhabot.

  15. Összeállítás:
  16. A piskótát köralakú kiszúróval kiszúrjuk és gazdagon beecseteljük az epersziruppal. Tetszőleges poharak belső szélét díszítjük friss eperszeletekkel, majd az aljába teszünk egy kis eperhabot és eperragut is. Rátesszük az epersziruppal beecsetelt piskótát, majd újabb adag eperragut és gazdagon eperhabot.

  17. A tetejét díszítjük maradék raguval, esetleg friss eperrel, aprított pisztáciával és fehércsokoládé-forgáccsal.

  18. Hűtőbe tesszük és hagyjuk félóra-óra alatt összeérni.