Epres-túrós trifle - A tökéletes angol túró krémdesszert receptje

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Epres-túrós trifle - A tökéletes angol túró krémdesszert receptje image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4 Személy
  • Eperragu:

    • 500   g Friss eper
    • 400   g Fagyasztott eper
    • 1   dl rum
    •   ízlés szerint Méz
    • 1   - 2   darab Lime leve és héja
    • 2   csomag Vaníliás cukor
  • Piskóta:

    • 7   darab Tojássárgája
    • 7   darab Tojásfehérje
    • 14   dkg Kristálycukor
    • 15   dkg Liszt
    • 2   csipet
  • Túrókrém:

    • 600   g Mascarpone sajt
    • 400   g Tejszín
    • 5   darab Tojássárgája
    • 12   dkg Kristálycukor
    • 200   g Túró
    • 50   g Tejföl
    • 1   darab Vanília kikapart magja
    • 1   darab Citrom leve és héja
  • Cukros mandula:

    • 200   g Mandula
    • 80   ml Víz
    • 120   g Cukor
    • 0,5   l Tejszínhab

Előkészítés

    Cukros mandula:
  1. A vizet a cukorral és a sóval felforraljuk. Ha elolvadt a cukor, a mandulát beletesszük a szirupba. Addig főzzük folyamatosan kavargatva, amíg szemcsés és pergős nem lesz.

    Kiterítve hagyjuk kihűlni.

  2. Piskóta:
  3. A piskótához a tojássárgáját egy csipet sóval, a cukor egyik részével fehéredésig habosítjuk.

    A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, amikor már félig kemény a hab, hozzáadjuk a cukor másik felének egy részét. Tovább habosítjuk és apránként adagoljuk a cukrot.

  4. Mikor már elfogyott a cukor és a hab fényes, kemény, elkészültünk. A tojássárgájás masszát hozzáforgatjuk óvatosan a fehérjehabhoz, és miközben óvatosan kevergetjük, hozzászitáljuk a lisztet.

  5. Egy kisebb méretű tepsit vastagon kivajazunk. Beletesszük a masszát és egyenletesen elsimítjuk. Meglocsoljuk egy kis olvasztott vajjal, 180 fokos előmelegített sütőben sütjük 10 percig. Ha elkészült, konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni felhasználásig.

  6. Eperragu:
  7. A fagyos, majd pürésített epret éppen csak felmelegítjük, hogy a méz könnyen oldódjon benne. Ízesítjük a lime-lével és -héjjal, majd hozzákeverjük a rumot és vaníliás cukrot, végül a darabolt friss epret is.

  8. Túrókrém:
  9. A tojássárgáját a cukorral és vaníliával fehéredésig habosítjuk. Majd hozzáadjuk a tejszínt és a mascarponét és tovább habosítjuk. Ha elkészült, egy keverőtálba tesszük, majd habverővel hozzálazítjuk az áttört túrót, a tejfölt és a citrom levét, héját. Légies krémet kapunk a túróval.

  10. Összeállítás:
  11. Mi döntjük el, hogy egy nagy tálban vagy adagonként szép poharakban állítjuk össze a süteményt.

    A lényeg, hogy akár egy tiramisut, rétegezzük a tetszőleges méretűre darabolt, vagy tépkedett piskótát gazdagon az eperraguval, valamint a túrókrémmel. Ha elkészültünk, hagyjuk másnapig összeállni a hűtőben.

    Ha nagy tállal készítettük, kanállal vagy fagylaltos kanállal adagoljuk. Gazdagon tegyünk a tetejére tejszínhabot és cukros mandulát.