Epres-túrós trifle - A tökéletes angol túró krémdesszert receptje
Hozzávalók
-
Eperragu:
- 500 g Friss eper
- 400 g Fagyasztott eper
- 1 dl rum
- ízlés szerint Méz
- 1 - 2 darab Lime leve és héja
- 2 csomag Vaníliás cukor
-
Piskóta:
- 7 darab Tojássárgája
- 7 darab Tojásfehérje
- 14 dkg Kristálycukor
- 15 dkg Liszt
- 2 csipet Só
-
Túrókrém:
- 600 g Mascarpone sajt
- 400 g Tejszín
- 5 darab Tojássárgája
- 12 dkg Kristálycukor
- 200 g Túró
- 50 g Tejföl
- 1 darab Vanília kikapart magja
- 1 darab Citrom leve és héja
-
Cukros mandula:
- 200 g Mandula
- 80 ml Víz
- 120 g Cukor
- 0,5 l Tejszínhab
Előkészítés
A vizet a cukorral és a sóval felforraljuk. Ha elolvadt a cukor, a mandulát beletesszük a szirupba. Addig főzzük folyamatosan kavargatva, amíg szemcsés és pergős nem lesz.
Kiterítve hagyjuk kihűlni.
A piskótához a tojássárgáját egy csipet sóval, a cukor egyik részével fehéredésig habosítjuk.
A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, amikor már félig kemény a hab, hozzáadjuk a cukor másik felének egy részét. Tovább habosítjuk és apránként adagoljuk a cukrot.
Mikor már elfogyott a cukor és a hab fényes, kemény, elkészültünk. A tojássárgájás masszát hozzáforgatjuk óvatosan a fehérjehabhoz, és miközben óvatosan kevergetjük, hozzászitáljuk a lisztet.
Egy kisebb méretű tepsit vastagon kivajazunk. Beletesszük a masszát és egyenletesen elsimítjuk. Meglocsoljuk egy kis olvasztott vajjal, 180 fokos előmelegített sütőben sütjük 10 percig. Ha elkészült, konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni felhasználásig.
A fagyos, majd pürésített epret éppen csak felmelegítjük, hogy a méz könnyen oldódjon benne. Ízesítjük a lime-lével és -héjjal, majd hozzákeverjük a rumot és vaníliás cukrot, végül a darabolt friss epret is.
A tojássárgáját a cukorral és vaníliával fehéredésig habosítjuk. Majd hozzáadjuk a tejszínt és a mascarponét és tovább habosítjuk. Ha elkészült, egy keverőtálba tesszük, majd habverővel hozzálazítjuk az áttört túrót, a tejfölt és a citrom levét, héját. Légies krémet kapunk a túróval.
Mi döntjük el, hogy egy nagy tálban vagy adagonként szép poharakban állítjuk össze a süteményt.
A lényeg, hogy akár egy tiramisut, rétegezzük a tetszőleges méretűre darabolt, vagy tépkedett piskótát gazdagon az eperraguval, valamint a túrókrémmel. Ha elkészültünk, hagyjuk másnapig összeállni a hűtőben.
Ha nagy tállal készítettük, kanállal vagy fagylaltos kanállal adagoljuk. Gazdagon tegyünk a tetejére tejszínhabot és cukros mandulát.