Erdei gyümölcsös „túrótiramisu”

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Erdei gyümölcsös „túrótiramisu” image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

6 Adag
    • 5   - 6   darab Zabpehely keksz
    •   ízlés szerint Eper
    •   ízlés szerint Málna
    •   ízlés szerint Szeder
    •   ízlés szerint Áfonya
    • 400   g Babapiskóta
  • Mártólé:

    • 6   dl Víz
    • 15   - 20   dkg barna cukor
    • 1   darab Citrom leve és héja
    • 3   - 4   nagy marék Málna
    • 0,5   dl Brandy vagy Konyak
    • 2   nagy csipet
  • Túrókrém:

    • 1   kg Túró
    • 300   - 450   g Tejföl
    • 5   darab Tojássárgája
    • 15   dkg Kristálycukor
    • 1   darab Citrom leve és héja

Előkészítés

  1. Elkészítjük a piskóta mártólevét:
    Készítünk egy könnyű cukorszirupot, amihez a barnacukrot és a vizet felforraljuk 3-4 percig, míg kissé besűrűsödik. Ha elkészült, dobjunk bele három-négy marék fagyos málnát, ízesítsük egy kis reszelt citromhéjjal és citromlével, és turmixoljuk el, hogy kellemes pirosas-málnás színe-íze legyen. Szűrjük le az egészet, hogy a málnamagok ne kerüljenek bele, és ilyenkor a legvégén adjunk hozzá egy kis brandyt vagy konyakot!

  2. Jöhet a túrókrém is, ehhez a túrót áttörjük és tejfölt is adunk hozzá. Kézi turmixszal krémesre, simára keverjük. Készítés során annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy ne legyen sem híg, sem túl sűrű, ez függ a túró állagától! Gondoljunk a mascarpone sajt állagára, és kb. ezt a sűrűséget érjük el.
    Ha elkészült a túrókrém, a tojássárgáját habosra verjük a kristálycukorral és hozzáadjuk a túrókrémet is, ha szeretjük a citrusos ízeket, akkor ízesíthetjük reszelt citromhéjjal és citromlével. Majd jöhet az összeállítás, akár egy klasszikus tiramisunál. Egy porcelán- vagy lapos üvegtálat kikenünk a túrókrémmel, a babapiskótákat éppen csak belemártjuk a málnás cukorszirupba, majd rétegezzük a túrókrémre. Jöhet még egy réteg krém, majd megint piskóta, végül megint krém.

  3. Ha elkészült, tegyük hűtőbe egy éjszakára, hogy összeálljon a desszert! Másnap reszeljünk le pár szem zabpelyhes kekszet, és szitáljuk meg vele a desszert tetejét a klasszikus kakaópor helyett! Kanállal „szaggatjuk” és tálalunk, mintha tiramisu vagy somlói lenne, gazdagon kínálunk mellé szedret, málnát, epret és áfonyát!