Előkészítés
- A halat pillangó bontásban kifilézzük: A fejet és gerincet távolítjuk el, de úgy, hogy a hal farka egybe tartsa a két oldalifilét! A filék belsejéből a szálkákat kicsipkedjük. A filét enyhén sózzuk és a fekete erdei sonkát, valamint a bazsalikom leveleket ráterítjük az egyik belső filére, majd a másik filével betakarjuk, miközben a farka egyben tartja a két filét! Félretehetjük a halat, közben elkészítjük a parajt:
- Nagyméretű serpenyőben kevés vajat olvasztunk, hozzáadjuk a finomra vágott sonkahagymát, reszelt burgonyát. Pár percig pároljuk, míg a burgonya átpárolódik, majd nagyobb fokozatra kapcsolva a tüzet, rádobjuk a salátát és a parajt. Éppen csak míg összeesik, átpároljuk, kissé megfonnyasztjuk, alaposan elkeverjük az immár puha burgonyával. Meglocsoljuk egy kis olivával, ízesítjük az ecettel, citromlével és hozzáadjuk a nagy adag aprított petrezselymet is Ha kész a parajos burgonya, félretesszük, míg langyosra hűl, és elkezdjük megsütni a halat.
- Forró serpenyőben kezdjük pirítani a halat kevés oliván. Ügyeljünk, hogy a bőre ne tapadjon le és lehetőség szerint ropogós legyen! Oldalanként néhány percig pirítjuk, míg a hal átsül, de még nem szárad ki! Halméret függő! A langyos burgonyás-parajos-salátaszíves körettel tálaljuk, tetejét meglocsoljuk egy kis reszelt citromhéjas, őrölt borsos olivával.