Faszénen grillezett, pácolt csirkecomb és -mell, grillezett zöldségekkel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Faszénen grillezett, pácolt csirkecomb és -mell, grillezett zöldségekkel image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 2 óra

Hozzávalók

8 Adag
    • 500   g Pácolt csirkemell
    • 500   g Pácolt csirke felsőcomb
    • 3   darab Cukkini
    • 3   darab Piros és fehér húsú paprika félbe vágva
    • 3   darab Vörös és lilahagyma négybe vágva
    • 2   fej Fejes saláta leveleire szedve
    • 2   darab citrom
    •   ízlés szerint
    •   Cukor
    • 5   - 6   darab Fokhagymagerezd
    • 4   - 5   dl Olívaolaj
    • 1   köteg Petrezselyem finomra vágva
    •   ízlés szerint frissen őrölt bors

Előkészítés

    Grillezéshez előkészítjük a terepet:
  1. Minden pácolt húst magunkhoz készítünk, kevés olajjal összeforgatjuk előre, semmi esetre sem a grill felett olajozunk! A cukkinit két ujjnyi vastagságú darabokra, a paprikákat félbe, a hagymákat négybe vágjuk. Az újhagymát hagyjuk egészben, a végeit vágjuk le, kb. 15 cm-es darabokat készítsünk. A zöldségeket is egy nagyméretű keverőtálban locsoljuk meg olajjal, pár csepp citromlével, ízesítsük sóval, csipetnyi cukorral, hogy csak grillezni kelljen. Készítsünk magunkhoz minden eszközt, ami kell a grillezéshez, pl. nagyméretű tálakat, amire a kész grillezett húst és zöldséget tudjuk egyből tálalni. Illetve nagyon fontos a hosszú grillcsipesz, hogy a forró parázs felett ne kelljen kézzel nyúlkálnunk. Faszénnel töltsük fel a grillt, tegyünk bele néhány grillgyújtót és gyújtsuk be.

  2. Várjunk 15-20 percet, mire a parázs elindul és egyenletesen eloszlik. A fedhető grillek alján és tetején is található egy-egy szellőző. A kettőt együtt szinkronban kell használnunk: ha szűkre állítjuk, csökkentjük a huzatot és vele együtt a hőmérsékletet is. Ha teljesen kinyitjuk, nő a huzat, és emelkedik a hőmérséklet is. Ha kellően forró, kezdjük a grillezést. Pakoljuk fel a húst és a zöldségeket. Ha feltettük a parázsra a rávalókat, fedjük le a grillt! Ne piszkáljuk, ne nyitogassuk, hagyjuk 4-5 percig, míg egyenletesen megpirulnak! Ha letelt az idő, emeljük fel a grill tetejét, forgassunk meg mindent, fedjük újra le, és megint hagyjuk 4-5 percig.

  3. Amíg grilleződik a hús és a zöldség, van időnk egy gyors zöldségpácot készíteni: Keverjünk össze kevés olívát citromlével, reszelt fokhagymával és petrezselyemmel. Ízesítsük frissen őrölt feketeborssal is. Ha elkészült, tegyük félre tálalásig. Ha elkészült a hús és a zöldségek, azonnal tálalunk is egy mozdulattal: mindent ízlésesen elrendezünk egy nagyméretű tálra, és mehet is az asztalra! A zöldségeket locsoljuk meg alaposan az elkészített páccal!

  4. TIPP:
  5. Ha pl. csirkecombot, vastagabb tarját, csirkeszárnyat, más csontos húst grillezünk, több idő szükséges. Ilyenkor azokat legalább 5-6 perccel előbb tegyük fel sülni és csak később a zöldségeket. Valamint a szellőzőket kicsire állítsuk, hogy picivel alacsonyabb hőmérséklet keletkezzen. (Kb. 180-190 Celsius-fok.) Mikor majdnem kész a hús és hozzátesszük a zöldségeket, kinyithatjuk a szellőzőket, emelve a hőmérsékletet.