Faszénen grillezett, pácolt csirkecomb és -mell, grillezett zöldségekkel
Hozzávalók
-
- 500 g Pácolt csirkemell
- 500 g Pácolt csirke felsőcomb
- 3 darab Cukkini
- 3 darab Piros és fehér húsú paprika félbe vágva
- 3 darab Vörös és lilahagyma négybe vágva
- 2 fej Fejes saláta leveleire szedve
- 2 darab citrom
- ízlés szerint Só
- Cukor
- 5 - 6 darab Fokhagymagerezd
- 4 - 5 dl Olívaolaj
- 1 köteg Petrezselyem finomra vágva
- ízlés szerint frissen őrölt bors
Előkészítés
Minden pácolt húst magunkhoz készítünk, kevés olajjal összeforgatjuk előre, semmi esetre sem a grill felett olajozunk! A cukkinit két ujjnyi vastagságú darabokra, a paprikákat félbe, a hagymákat négybe vágjuk. Az újhagymát hagyjuk egészben, a végeit vágjuk le, kb. 15 cm-es darabokat készítsünk. A zöldségeket is egy nagyméretű keverőtálban locsoljuk meg olajjal, pár csepp citromlével, ízesítsük sóval, csipetnyi cukorral, hogy csak grillezni kelljen. Készítsünk magunkhoz minden eszközt, ami kell a grillezéshez, pl. nagyméretű tálakat, amire a kész grillezett húst és zöldséget tudjuk egyből tálalni. Illetve nagyon fontos a hosszú grillcsipesz, hogy a forró parázs felett ne kelljen kézzel nyúlkálnunk. Faszénnel töltsük fel a grillt, tegyünk bele néhány grillgyújtót és gyújtsuk be.
Várjunk 15-20 percet, mire a parázs elindul és egyenletesen eloszlik. A fedhető grillek alján és tetején is található egy-egy szellőző. A kettőt együtt szinkronban kell használnunk: ha szűkre állítjuk, csökkentjük a huzatot és vele együtt a hőmérsékletet is. Ha teljesen kinyitjuk, nő a huzat, és emelkedik a hőmérséklet is. Ha kellően forró, kezdjük a grillezést. Pakoljuk fel a húst és a zöldségeket. Ha feltettük a parázsra a rávalókat, fedjük le a grillt! Ne piszkáljuk, ne nyitogassuk, hagyjuk 4-5 percig, míg egyenletesen megpirulnak! Ha letelt az idő, emeljük fel a grill tetejét, forgassunk meg mindent, fedjük újra le, és megint hagyjuk 4-5 percig.
Amíg grilleződik a hús és a zöldség, van időnk egy gyors zöldségpácot készíteni: Keverjünk össze kevés olívát citromlével, reszelt fokhagymával és petrezselyemmel. Ízesítsük frissen őrölt feketeborssal is. Ha elkészült, tegyük félre tálalásig. Ha elkészült a hús és a zöldségek, azonnal tálalunk is egy mozdulattal: mindent ízlésesen elrendezünk egy nagyméretű tálra, és mehet is az asztalra! A zöldségeket locsoljuk meg alaposan az elkészített páccal!
Ha pl. csirkecombot, vastagabb tarját, csirkeszárnyat, más csontos húst grillezünk, több idő szükséges. Ilyenkor azokat legalább 5-6 perccel előbb tegyük fel sülni és csak később a zöldségeket. Valamint a szellőzőket kicsire állítsuk, hogy picivel alacsonyabb hőmérséklet keletkezzen. (Kb. 180-190 Celsius-fok.) Mikor majdnem kész a hús és hozzátesszük a zöldségeket, kinyithatjuk a szellőzőket, emelve a hőmérsékletet.