Egy vastagfalú vagy öntöttvas lábasban felhevítjük a zsírt. A libacombokat konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, bőrös oldalukat beirdaljuk, majd gazdagon sózzuk, borsozzuk. Bőrös felükkel lefelé a forró olajra tesszük, és néhány perc alatt mindkét oldalán körbepirítjuk, közben még további libazsír olvad ki. Kiemeljük a húst, félretesszük. A zsiradékban megpirítjuk az egész gerezd fokhagymákat és a hagymákat. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a kakukkfüvet, gyömbért, szerecsendiót, babérlevelet, sót. Magas hőfokon, kb. 10 percig főzzük, majd visszatesszük az előpirított libacombokat.
Fokhagymás-kakukkfüves libapástétom
Hozzávalók
5
Adag
-
- 10 dkg Kacsazsír
- 2 darab Libacomb
- 10 gerezd Fokhagyma
- 1 darab Vöröshagyma darabolva
- 2 dl Alaplé (leszűrt) vagy víz
- 1 teáskanál Kakukkfű
- 2 cm Gyömbér
- 1 késhegy Szerecsendió
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint bors
Előkészítés
Fedő alatt, takarékon, ill. nagyon alacsony hőfokon 3,5-4 órán át főzzük, amíg teljesen megpuhul, leomlik a csontról. Kiemeljük a zsírból, és még langyosan lefejtjük a csontról, majd apró darabokra vágjuk. Jénaiba vagy kis csatos üvegekbe töltjük, majd ráöntjük a zsírt, amiből előtte eltávolítottuk a darabos fűszereket. A tetejét mindenképpen fedje mindig zsírréteg, így kb. 1-1,5 hétig eláll. Pirítóssal, savanyúságokkal, chutney-kkal vagy befőttekkel kínáljuk.