Fokhagymás-kakukkfüves libapástétom

 Fokhagymás-kakukkfüves libapástétom image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 20 perc
Elkészítés 3:40 óra

Hozzávalók

5 Adag
    • 10   dkg Kacsazsír
    • 2   darab Libacomb
    • 10   gerezd Fokhagyma
    • 1   darab Vöröshagyma darabolva
    • 2   dl Alaplé (leszűrt) vagy víz
    • 1   teáskanál Kakukkfű
    • 2   cm Gyömbér
    • 1   késhegy Szerecsendió
    • 2   darab babérlevél
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors

Előkészítés

  1. Egy vastagfalú vagy öntöttvas lábasban felhevítjük a zsírt. A libacombokat konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, bőrös oldalukat beirdaljuk, majd gazdagon sózzuk, borsozzuk. Bőrös felükkel lefelé a forró olajra tesszük, és néhány perc alatt mindkét oldalán körbepirítjuk, közben még további libazsír olvad ki. Kiemeljük a húst, félretesszük. A zsiradékban megpirítjuk az egész gerezd fokhagymákat és a hagymákat. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a kakukkfüvet, gyömbért, szerecsendiót, babérlevelet, sót. Magas hőfokon, kb. 10 percig főzzük, majd visszatesszük az előpirított libacombokat.

  2. Fedő alatt, takarékon, ill. nagyon alacsony hőfokon 3,5-4 órán át főzzük, amíg teljesen megpuhul, leomlik a csontról. Kiemeljük a zsírból, és még langyosan lefejtjük a csontról, majd apró darabokra vágjuk. Jénaiba vagy kis csatos üvegekbe töltjük, majd ráöntjük a zsírt, amiből előtte eltávolítottuk a darabos fűszereket. A tetejét mindenképpen fedje mindig zsírréteg, így kb. 1-1,5 hétig eláll. Pirítóssal, savanyúságokkal, chutney-kkal vagy befőttekkel kínáljuk.