Frissítsük fel a salátákat!
Hozzávalók
-
- Rukkola
- Római saláta
- Szívsaláta
- Lollo rosso saláta
- Bianco saláta
- Frizé
- Bébispenót
Előkészítés
Semmilyen más salátával nem összetéveszthető levele, illóolajos, csípős, borsos íze teszi egyedivé. Klasszikus módon járunk el, ha koktélparadicsommal, parmezánnal, olívaolajjal és balzsamecettel keverjük. Mindenhez passzol! Csirkéhez, halakhoz, pizza tetejére is. Fonnyasztva fokhagymásan is remekül működik, mint a paraj.
Vastag, lédús, roppanós levelek jellemzik. A legtipikusabb és kötelező alapanyaga a cézársalátának és legtöbbször a hamburgereknek is. Kimondottan az erősebb, mustárosabb, ecetesebb dresszingek állnak jól neki, nagyon enyhe, kellemes kesernyés íze miatt. Önálló salátaként készíthető, de társítható húsokhoz, köretekhez is.
A rómaihoz hasonló, de annál tömöttebb szerkezetű és markánsabb ízű. Nehezen szedhető levelekre, így felhasználását tekintve célszerű csak félbe, vagy cikkekre vágni. Markánsan dresszingezzük, az erősebb ízek állnak jól neki. Kifejezetten úgy tekintek rá, mint “grillsalátára”! Pár csepp citrom és olaj után mehet is a grillre vagy a forró serpenyőbe. Alaposan megpirítva is roppan, lédúsabb lesz és édeskésebbre vált az íze. Önálló (meleg) köretként kiváló grillezett halakhoz, húsokhoz.
Mind felhasználásában és ízében is szinte egyezik a klasszikus fejes salátával. Vékony fodros leveleibe igen jól kapaszkodik meg a pár csepp ecet-olaj, ami sokszor elég is neki! A nehéz, vaskos dresszingeket nem szereti! Impozáns megjelenése miatt díszítésként is használatos főleg szendvicsekbe és hideg ételekhez. Főleg kombinálva más salátákkal izgalmas önálló salátaételként. Kézzel tépkedjük kisebb darabokra, ne vágjuk!
Nagyon impozáns, roppanós és kesernyés salátaféle. Szintén keverve más, szelídebb salátákkal célszerű használni, erősebb ízű dresszingekkel. Közel áll a cikóriafélékhez, így ízében is édeskésen kesernyés. Nagyon jó köretelem, ha pár csepp olívaolajon fonnyasztott apró sonkahagymán átforgatjuk, löttyintünk rá egy kis almaecetet. Épp csak langyosítsuk, ne essen össze! Halakkal, csirkével, tojásos ételekkel fantasztikus.
Hidegen salátának és klasszikus főzeléknek is kiváló. A nagyobb méretű rokonával ellentétben édeskésebb, zsengébb. Fonnyasztva, frissen, pirítva, bárhogy elkészíthető! Minden esetben háromszor kell megmosni, a föld-homok maradványok miatt!