Füstölt csülkös, céklás korhelyleves

Füstölt csülkös, céklás korhelyleves image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 3 óra

Hozzávalók

6 Adag
    • 1   darab Füstölt csülök
    • 10   szem bors
    • 2   darab babérlevél
    • 4   gerezd Fokhagyma
    • 30   dkg Savanyú káposzta
    • 4   szem Burgonya
    • 2   darab Cékla
    • 5   dl Tejföl
    • 1   evőkanál Étkezési keményítő
    • 1   csokor Petrezselyem
    • 1   darab Citrom leve
  • Tálaláshoz:

    •   Hatperces tojás

Előkészítés

  1. A csülköt szükség szerint néhány órára vagy egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet. Egy nagy leveses fazékban (vagy kuktában) kb. 3 liter hideg vízben feltesszük főni a csülköt. Hozzáadjuk a borsot, babérlevelet, fokhagymát (nem kell meghámozni). Kb. 2-2,5 órát főzzük, amíg a csülök teljesen megpuhul, szinte leesik a csontról. (Kuktában a leggyorsabb, abban 1,5 óra alatt megfő). Kb. 30 perccel a főzési idő vége előtt a levesbe tesszük a savanyú káposztát és a burgonyát. Amikor a csülök teljesen puha, kiemeljük a levesből, húsát lefejtjük a csontról, közepes darabokra szedjük, és visszatesszük a levesbe. Hozzáadjuk a felkockázott (sült vagy előfőzött) céklát, ez azonnal pinkre színezi a levest. A tejfölt kikeverjük az étkezési keményítővel, majd visszaöntjük a fazékba. Beletesszük a finomra aprított petrezselymet, és citromlével ízesítjük. Ízlés szerint tálaláskor hatperces, kissé lágy közepű tojást teszünk a tetejére.