A csülköt szükség szerint néhány órára vagy egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet. Egy nagy leveses fazékban (vagy kuktában) kb. 3 liter hideg vízben feltesszük főni a csülköt. Hozzáadjuk a borsot, babérlevelet, fokhagymát (nem kell meghámozni). Kb. 2-2,5 órát főzzük, amíg a csülök teljesen megpuhul, szinte leesik a csontról. (Kuktában a leggyorsabb, abban 1,5 óra alatt megfő). Kb. 30 perccel a főzési idő vége előtt a levesbe tesszük a savanyú káposztát és a burgonyát. Amikor a csülök teljesen puha, kiemeljük a levesből, húsát lefejtjük a csontról, közepes darabokra szedjük, és visszatesszük a levesbe. Hozzáadjuk a felkockázott (sült vagy előfőzött) céklát, ez azonnal pinkre színezi a levest. A tejfölt kikeverjük az étkezési keményítővel, majd visszaöntjük a fazékba. Beletesszük a finomra aprított petrezselymet, és citromlével ízesítjük. Ízlés szerint tálaláskor hatperces, kissé lágy közepű tojást teszünk a tetejére.
Füstölt csülkös, céklás korhelyleves
Hozzávalók
6
Adag
-
- 1 darab Füstölt csülök
- 10 szem bors
- 2 darab babérlevél
- 4 gerezd Fokhagyma
- 30 dkg Savanyú káposzta
- 4 szem Burgonya
- 2 darab Cékla
- 5 dl Tejföl
- 1 evőkanál Étkezési keményítő
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 darab Citrom leve
-
Tálaláshoz:
- Hatperces tojás